Nästa artikel
Varför sänks inte bilens försäkringspremie?
Bilfrågan

Varför sänks inte bilens försäkringspremie?

Publicerad 25 maj 2023
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Min bil börjar närma sig åtta år. Då förfaller min maskinskadeförsäkring och delar av min tilläggsförsäkring, ”Trygghetspaketet”. Man får inte längre ersättning för skador inne i bilen och så vidare. Så då borde ju premien bli lägre? Men vid kontakt med Volvia så får jag informationen att premien förblir densamma. Borde inte kostnaden bli lägre när försäkringen inte omfattar lika mycket längre? 

Micke

Svar: Det är ju ingen orimlig tanke. Jag kontaktade också ditt försäkringsbolag och frågade hur det här hänger ihop. Jag fick då svaret att maskinskada och de andra delar du nämner ligger i den delkasko som innebär en helförsäkring med vagnskada, brand, stöld, etc. Och det är riktigt att premien inte blir lägre då bilen på grund av ålder och eller körsträcka inte längre omfattas av maskinskada. Den här tidsbegränsningen för maskinskada är inte ovanlig bland försäkringsbolag. Hur andra försäkringsbolag gör låter jag dock vara osagt.

Ditt försäkringsbolag har däremot helt nyligen infört en möjlighet att förlänga maskinskada till tio år/20 000 mil om bilen körts mindre än 17 000 mil vid en eventuell förlängning. Men då blir premien högre – mellan 40 och 120 kronor mer per månad.​​​​​

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (11)

  • 31 maj 2023 OK - men vi som för det…
  • 31 maj 2023 Pi skrev: Fantasin frodas…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.