Nästa artikel
Varför laddar min Hyundai Kona ur?
Bilfrågan

Varför laddar min Hyundai Kona ur?

Publicerad 27 september 2023
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Jag har en tio månader gammal Hyundai Kona Electric. Ska man på en så pass ny bil behöva acceptera att 12V-batteriet laddar ur och man blir stående när man minst anar det? Det har hänt två gånger och ledde till flera timmars väntan på assistans och starthjälp. Tre volt visade det senast. Verkstaden hävdar att batteriet är bra, jag vill att de byter det.

Vi stänger och låser alltid direkt. Kör 6,5 mil varje dag. Verkstaden säger att vi ska underhållsladda eller ta en extra långtur då och då. Jag anser det är orimligt att behöva göra det på en ny bil som kostar närmare en halv miljon. 

René

Svar: Det låter som om bilen tjuvdrar ström. Det finns tydligen appar som kan spöka genom att ligga och hålla kontakt även då bilen är avstängd. Men det kan också vara ett relä som inte slår av eller en strömförbrukare som drar ur ström. Eller så är det faktiskt batteriet som inte är okej.

Du ska be din återförsäljare/verkstad att undersöka varför startbatteriet inte håller laddning tillräckligt länge. Kör du 6,5 mil per dag så borde bilen klara det utan problem. Längre stillastående med låg laddstatus på startbatteriet kan absolut innebära problem. Men du kör ju regelbundet. Kräv att bilen kollas. Den är ju ny och har en garanti.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (11)

  • 5 oktober 2023 Vissa modeller har haft…
  • 28 september 2023 Jag har råkat ut för…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.