Nästa artikel
Varför blir bilen trögväxlad i kallt väder?
Bilfrågan

Varför blir bilen trögväxlad i kallt väder?

Publicerad 22 mars 2023
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Jag har en Peugeot Bipper 1,4 med femväxlad manuell låda från 2008. När jag startar bilen på morgonen är det svårt att växla. Men när bilen körs och blir varm blir den som vanligt. Vad kan det bero på när det inte är något fel på koppling och heller inte finns något oljud och allt funkar som det ska? Det här inträffar bara när det är minusgrader.

Youssef T

Svar: Jag funderade först över om vajrarna från växelreglaget kanske behöver justeras eller om oljenivån är för låg men ställde sedan frågan till importören av bland andra Peugeot, K.W. Bruun, som svarade så här:

”Svårt att svara på distans exakt vad som kan orsaka detta. En av våra tekniker funderade lite på om det kan vara så att det fryser i växelvajrarna, om det kommit in fukt. Eftersom bilen fungerar som den ska när den är varm så bör oljenivån i växellådan vara OK. Det här är något som våra verkstäder kan undersöka, så det bästa är om ägaren besöker en auktoriserad verkstad som kan undersöka och kolla exakt vad som är orsaken”.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 23 mars 2023 På mina V70 05 och 09, som…
  • 23 mars 2023 Typiskt Peugeot-verkstad.. …
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.