Nästa artikel
Vad gäller kring krav på glasögon för körkort?
Bilfrågan

Vad gäller kring krav på glasögon för körkort?

Publicerad 2024-02-14 05:00
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Jag har nyligen förnyat mitt körkort och undrar vad nyttan med det är? Den enda skillnaden är att gubben på nya kortet är äldre och det till en kostnad för nytt kort samt avgift för förnyelsen. På körkortet finns ett tillägg att jag ska ha glasögon eller linser. Det skulle behöva ändras eftersom jag opererats för grå starr och inte längre behöver glasögon. Men någon fråga om detta ställs inte. Jag har mejlat och frågat om vad som gäller men ej fått svar.

Lennart N

Svar: Det verkar ju lite vågat att köra omkring med körkortskravet ”glasögon” utan att använda glasögon. Kan bli lite jobbigt vid en poliskontroll.

Så här kommenterar Mikael Anderson, presschef vid Transportstyrelsen: ”Det är inte ett problem att få bort villkoret. Personen behöver kontakta oss (skriftligen) och begära att villkoret tas bort samt bifoga ett nytt synintyg från läkare eller optiker.” 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 2024-02-14 16:22 Konstigt att frågan inte…
  • 2024-02-14 10:23 För några år sen beslutade…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.