Nästa artikel
Vad är rätt däckdimension på Renault Kadjar?
Bilfrågan

Vad är rätt däckdimension på Renault Kadjar?

Publicerad 15 juni 2023
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Jag har haft lite svårt att förstå vilket däck och vilken fälg jag behöver till min Renault Kadjar. Har tidigare haft en Hyundai i30 med dimensionen 205/55 R16 och på min nya bil har jag dimensionen 215/60 R17 som sommardäck.

Nu letar jag efter dubbdäck med fälg med samma dimension till min nya bil på nätet men hittar inte. Tror ni att jag kan använda mina gamla däck? Varför jag tror det är för att jag har kollat på car.info om vilka däck som rekommenderas till min bil och det står 215/65 R16.

Undrande

Svar: Du kan göra som jag – gå in och kolla däcken på nätet via en kalkylator för däckens rullomkrets. Då kommer du finna att dina gamla Hyundaidäck har en avsevärt mindre rullomkrets, faktiskt minus åtta procent. Så om din hastighetsmätare visar 60 km/tim så är riktig fart 55. Och då vet vi ju ändå inte hur mycket marginal Renault satt på hastighetsvisaren med originaldäck. Men det är säkert några procent det också varför du kommer att köra väl långsamt om du håller lagstadgad hastighet enligt din hastighetsmätare.

Det är visserligen en förändring åt rätt håll. Men generellt anses att skillnaden vid byte av dimension, jämfört med original, inte ska vara större än fem procent. Så vi rekommenderar inte de gamla däcken. 215/65 R16 passar bättre, bara minus en procent.

För övrigt noterade jag vid sökning att det absolut finns däck att köpa i rätt dimension. Och man ska hålla sig till tillverkarens rekommenderade dimensioner.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 16 juni 2023 Det är enklare att slänga ut…
  • 16 juni 2023 Håller med, snabb sökning på…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.