Nästa artikel
Stämmer det att bilen är enhjulsdriven?
Bilfrågan

Stämmer det att bilen är enhjulsdriven?

Publicerad 2023-05-23 05:00
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Jag har en diskussion med däckfirman där jag har mina vinter- och sommarhjul härbärgerade. De kontaktade mig och meddelade att mina sommardäck nog behövde bytas efter endast 1 900 mil. Två av däcken var mer slitna och troligast de däck som suttit fram och dessa två var också olika slitna.

Då kom firmans representant med ett påstående som förvånade mig. Han sade nämligen att min bil, Volkswagen Tiguan TDI 190 hk, bara driver med ett framhjul vid normalt väglag. De tre övriga hjulen skulle bara rulla med tills väglaget kräver fyrhjulsdrift. Detta skulle då förklara att framhjulen var olika slitna.

Stämmer detta verkligen? Jag levde i tron att båda framhjulen driver i normalläget och att båda bakhjulen går in via Haldex/Borg Warner-lådan när väglaget blir slirigare.

Sören

Svar: Bilen driver normalt på båda framhjulen. Men eftersom alla hjulen rullar olika sträcka i en kurva finns en differential, eller en kraftfördelare, som tillåter drivning i kurva också. Annars hade vi fått ett hårt slitage på både däck och kraftöverföring.

Differentialens nackdel är att vid halt väglag och olika greppnivå överförs all kraft till det hjul som rör sig lättast och då drivs bilen bara av ett hjul. Därför började man använda ABS-systemet till att bromsa spinnande hjul, så att kraft överförs till hjulet med bäst grepp. Till detta kommer ditt AWD-system. 

Så slitaget hänger knappast samman med att din bil skulle vara enhjulsdriven. Däremot är det riktigt att däcken på drivande axel normalt slits mer. Men det gäller också att kolla hjulvinklar, balans, etc. Körsätt kan påverka. Man bör också skifta placering på fram- och bakhjul inför varje säsong.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.