Nästa artikel
Ska jag mjuka upp vinterdäcken genom att byta tidigare?
Bilfrågan

Ska jag mjuka upp vinterdäcken genom att byta tidigare?

Publicerad 2022-11-25 05:00
Att montera vinterdäcken innan halkan för att mjuka upp dem – kan det vara smart?

Fråga: Jag har läst att man bör montera vinterdäcken innan halkan för att mjuka upp dem efter lagringen sommartid. Men hur mycket tidigare? ​​​​​​

Bambi

Svar: Begagnade vinterdäck mår bra av att mjukas och ruggas upp en aning innan halkan. Men det går snabbt om man kör på torr eller kanske våt asfalt och inte monterar däcken när det redan är is eller snö på vägen. Påpekar i detta sammanhang att man bör köra in nya vinterdäck mjukt och försiktigt de första 50–100 milen.

Vi har vissa datum att rätta oss efter. Lagen säger att man ska ha vinterdäck 1 december till 31 mars – om vinterväglag råder. Dubbdäck är tillåtna 1 oktober till 15 april. Om det råder vinterväglag utanför dessa datum får vinterdäck användas, även dubbdäck. Polisman avgör om det är vinterväglag eller ej.

Fördelen med dubbfria vinterdäck är att man kan gå efter yttertemperatur i stället för om det är snö eller is på vägen. Ett generellt råd är att det är lämpligt med vinterdäck om det är under fem plusgrader eller om det nattetid närmar sig noll grader.     

Erik Rönnblom

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.