
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.
Fråga: Det har tidigare i Vi Bilägare stått att man inte ska efterdra hjulbultarna efter däckbyte, men i vissa instruktionsböcker står det fortfarande att bultarna ska efterdras.
Vid bytet till sommardäck på en Mekonomen-verkstad i våras fick jag instruktionen att efterdra. Det visade sig att den låsbara hjulbulten på varje hjul gick att dra en liten bit med momentnyckel inställd på 140 Nm medan de andra satt ordentligt åtdragna. Tydligen drar man åt fyra bultar med kraftig mutterknack och sannolikt den låsbara manuellt för att inte skada låsbult eller låshylsa.
Är detta kutym på verkstäderna? Är det någon nackdel med den ojämna åtdragningen? Är det någon risk om en mutter av fem sitter för löst och eventuellt lossnar? Tål låshylsor och -bultar mutterknack med rimligt åtdragningsmoment? Vad är ”best practice” på verkstäderna som ju rimligtvis använder mutterdragare?
Ingemar S
Svar: Det här beror på. Det är möjligt att en del verkstäder drar hårdare än biltillverkaren rekommenderar på grund av att de inte vill riskera bråk efteråt, beroende på att bilägaren oftast underlåter att efterdra, eller snarare efterkontrollera hjulbultarna. För högt åtdragningsmoment kan leda till att man vid en punktering inte får loss låsbulten manuellt om den dragits med muttermaskin.
Jag noterade att min bilverkstad, vid en service som innebar att hjulen lossades, drog så hårt att en hjulbult gick av när jag skulle byta till sommarhjul. Sedan dess kollar jag hjulbultarnas åtdragning om någon annan lossat och dragit åt. Jag efterkollar alltid.
Jag tror att verkstäder kan ha olika tänk. Fråga därför alltid om bultarna dragits med rätt moment, eller med ”extra marginal”. Dras de med rätt moment kan man efterkolla, också då med rätt moment!