Nästa artikel
Parkering av husbil – vilka regler gäller egentligen?
Bilfrågan

Parkering av husbil – vilka regler gäller egentligen?

Publicerad 5 oktober 2023
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Vad gäller vid parkering med husbil? Jag läste en fråga om p-plats om att personbil klass 2, det vill säga husbil, inte får parkera vid en skylt med tilläggstavla ”Personbil”. Men om det bara finns en p-skylt utan tilläggstavla, som ju finns i flera stadskärnor, så får jag alltså parkera min husbil om den får plats inom p-rutan?

Ulf Persson

Svar: Nu blev det kanske lite ensidigt eftersom frågan ursprungligen gällde om en lastbil fick parkera där tilläggsskylten ”Personbil” finns under p-skylten. Och svaret är att bilar som är registrerade som personbil får parkera där. Husbilar är oftast registrerade som personbil klass 2. Det innebär att dessa får parkera på denna plats om bilen får plats inom p-rutan. Är husbilen registrerad som lastbil får den inte parkera när tilläggstavlan ”Personbil” sitter under.

Så du får parkera din husbil överallt där personbilar får parkera så länge den får plats inom den markerade ytan. Om parkering är tillåtet 24 timmar får du också övernatta, men enbart en natt och om inte annat anges. Notera att det kan råda förbud mot parkering av personbil klass 2, ständigt eller vid angivna tider.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 6 oktober 2023 390Mustang67cab skrev:…
  • 6 oktober 2023 Gäller inte alla hjul i p…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.