Nästa artikel
När får polisen köra för fort?
Bilfrågan

När får polisen köra för fort?

Publicerad 15 december 2022
”Jag blev omkörd på en olycksdrabbad bro av en polisbil i cirka 90 km/tim. Tillåten skyltad hastighet är 70”, skriver en läsare.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Läste nyligen att polisen får överskrida hastigheten utan sirener och blåljus vid prioriterade ärenden. Blev själv omkörd på en olycksdrabbad bro av en polisbil i cirka 90 km/tim. Tillåten skyltad hastighet är 70. Påträffade polisen i fråga strax därefter på butiken Granngården, där ärendet visade sig vara inköp av hundmat. Rörde det sig om en utsvulten tjänstehund?

Christina

Svar: Det är riktigt att polis, även läkare, vid så kallade brådskande eller trängande fall får köra i högre hastighet än den som råder enligt skyltar. Blåljus och ljudsignal är inte tvingande.

Jag förstår att polisen inte alltid vill avslöja att de närmar sig. Det kan ju vara så att det som börjar som en utryckning av något skäl avbryts. Och då är det tillåtet att utföra ett rutinärende också för en polis med tjänstehund. Falsklarm förekommer, faktiskt som en sport bland studenter i Västerås för något år sedan, men också av betydligt allvarligare art.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.