Nästa artikel
Måste jag serva bilen trots kort körsträcka?
Bilfrågan

Måste jag serva bilen trots kort körsträcka?

Publicerad 2024-01-19 05:00
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Jag är sedan 2015 ägare till en Mercedes-Benz. Då bilen köptes körde vi en hel del. Men nu är vi äldre och det blir mest två kilometer till Strängnäs för att handla då och då. Det stör oss att så fort vi startar bilen kommer det upp i displayen att nu är det si och så länge sedan du servade bilen! Varför måste det vara så? Har jag ingen makt över den information som jag vill ha?

Vi kör kanske 200 mil per år och då tycker jag att det är orimligt att behöva serva bilen. Mercedes bryr sig tydligen inte om hur långt, eller snarare kort, vi kör. Förmodligen får jag samma meddelande om bilen står still i garaget hela vintern. Finns det verkligen inget man kan göra för att slippa?

Göte Andersson

Svar: Jag förstår att du känner viss irritation över att bilen ”tänker” själv. Men serviceindikatorn är lika mycket till för dig som för bilen och för all del för din verkstad. 

Det här är en fråga som då och då återkommer. Men du har extremt kort körsträcka. Det gillar inte moderna motorer. En elbil skulle klara det bättre. Korta körsträckor kan innebära mer utspädning och mer föroreningar i motoroljan. Och jag kan inte med gott samvete uppmana dig att strunta i olje- och oljefilterbyte en gång om året.

Tidigare har det funnits mindre omfattande service, men fortfarande vid rätt tidsintervall om inte körsträckan uppnåtts. För den som bara kör något hundratal mil är det värre. Servicen blir dyrare än bränslekostnaden. 

Efter kontakt med Mercedes bekräftades det jag redan anat, att det rekommenderade serviceintervallet är årsbaserat eller baserat på bilens körsträcka.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (26)

  • 2024-01-31 09:09 Ja, nog hade vi gärna haft…
  • 2024-01-31 09:00 I vårt land är det…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.