Nästa artikel
Måste jag lägga i neutralläge vid stillastående?
Bilfrågan

Måste jag lägga i neutralläge vid stillastående?

Publicerad 24 augusti 2023
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga: Jag har en Kia Niro laddhybrid. När jag stannar vid rödljus och liknande så brukar jag lägga i neutral för att ”spara på lamellerna”. Är det bra eller bara okunnigt trams?

Erik

Svar: Jag förstår hur du tänker, men Kias växellåda är av dubelkopplingstyp och driver inte om bilen står still och du har foten på bromspedalen. Så då ska det inte innebära något ”slirande”. Det är möjligen vid krypkörning i mycket låg fart och särskilt i uppförsbacke man kan tänka sig för, kanske stanna och sedan låta bilen gå ett stycke framåt succesivt, med mindre risk för att behöva slira. Automatväxellådor med moment-omvandlare kan i det läge du beskriver ha visst drivmoment, men svagt, och på nyare växellådor med minskat tryck kan de till och med vara urkopplade de också. ”Konventionella” automatlådor har ju också utvecklats, exempelvis med lock-up och eco-läge som tillåter frirullning vid gassläpp för att spara bränsle. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 26 augusti 2023 bergbanan, helt riktigt, nu…
  • 25 augusti 2023 Med en laddhybrid är det…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.