Nästa artikel
Måste jag byta till LED-lampor på bilen?
Bilfrågan

Måste jag byta till LED-lampor på bilen?

Publicerad 7 augusti 2023
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: EU har ju beslutat om förbud mot bland annat halogenlampor. Man får inte sälja sådana lampor längre. Detta gäller vad jag förstår i första hand lampor för armaturer i hemmet.

Nu är min undran, kommer detta att även beröra belysning på fordon? Många fordon har ju halogenbelysning som original och extraljus med H1, H2, H3 och så vidare. Måste man konvertera dessa till LED?

Jonas

Svar: Nej det kommer inte att bli sådana krav med det regelverk som finns i dag. Det är ju inte en oäven tanke. Men när det gäller bilar har ju själva armaturen ett helt annat ändamål och därför också en konstruktion anpassad för kravet på bilens strålkastare, dessutom anpassad efter respektive bilmodell. Så det går oftast inte att bara montera i en annan glödlampa eller en annan typ av ljuskälla. Det kan då bli oönskade effekter med bländning eller oönskat ströljus som följd. Därför görs för närvarande inget undantag från grundregeln att det i bilens armatur ska sitta en ljuskälla som strålkastaren är byggd för.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 4 oktober 2023 saabnisse skrev:…
  • 14 augusti 2023 Låter man de billiga…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.