Nästa artikel
Kan jag ha körläge ”Pure” som standard i Volvo?
Bilfrågan

Kan jag ha körläge ”Pure” som standard i Volvo?

Publicerad 2024-05-23 05:00
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Jag har en Volvo XC60 T6 Recharge 2022 och undrar varför man inte kan ställa in körläge ”Pure” som standard i Volvos laddhybrider? Det märkliga är att man kan göra det i USA-varianterna. Man vill ju kunna köra så mycket som möjligt på el och ”Pure” vilket ger effektivare elutnyttjande än ”Hybrid”-läget. Man riskerar heller inte att starta bensinmotorn lika lätt vid för hårt tryck på gasen. 

Ser frågan ofta i olika Volvoforum på nätet men aldrig några svar från Volvo. En följdfråga är även varför man inte kan välja körläge med röststyrningen? Google-systemet klarar ju annars av att sköta många av bilens inställningar. Nu måste man in i menysystemet med tre knapptryckningar varje gång.

Ulf Ehrning

Svar: Vi vände oss till Volvo som svarade så här: ”Det beror på att lagstiftningen ser olika ut på olika marknader. I Europa där vi använder WLTP måste bilen alltid starta i det läge i vilket bilen är certifierad, vilket är och bör vara ”Hybrid” för våra laddhybrider. I USA finns inte den regeln, så där kan man mycket riktigt välja sitt default-läge. När det gäller frågan om att välja körläge via Google så är grundprincipen att endast funktioner som inte påverkar bilens framförande, till exempel klimat och ljud, ska kunna skötas via röstkommandon. Det beror på att röststyrningen ju kan triggas av alla som sitter i bilen, inte bara föraren.”

Magnus Holst, presschef Volvo Cars

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (9)

  • 2024-05-24 16:09 Efter uppdateringen med…
  • 2024-05-23 20:43 Uffeeh tack för…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.