Nästa artikel
Hur snabbt åldras bensinen i laddhybrider?
Bilfrågan

Hur snabbt åldras bensinen i laddhybrider?

Publicerad 21 juni 2023
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Sedan några månader är jag ägare till en ny Volvo XC40 laddhybrid. Vid kortare körsträckor räcker batteriet, varför jag inte behövt tanka så ofta. Nu hävdar sonen att bensinen E10 i tanken kan bli för gammal. Och i instruktionsboken står det: ”Om bilen endast körs med elmotorn en längre tid kan bränslet bli för gammalt och behöver förbrukas. Kontakta en Volvoåterförsäljare.”

Finns det någon generell tid för hur länge bränslet (E10) kan vara i tanken innan det måste förbrukas? 

Jan Magnusson

Svar: I ett slutet kärl kan bränsle stå förhållandevis länge. Men de mest lättflyktiga ämnena kan förstås delvis dunsta. Hur illa det blir beror på flera faktorer: värme, växlande temperatur, mängd i kärlet, täthet etc. En vanlig bränsletank är ju inte idealisk för en längre förvaring.

Men din Volvo XC40 har faktiskt ett system för problemet och du kan därför få nedanstående meddelande med råd om vad du bör göra:

  • Meddelande: ”Åldrat bränsle. Starta motorn för att förbruka bränsle.” Förklaring: ”Tanken innehåller mycket åldrat bränsle. Starta för att förbruka bränslet.”
  • Meddelande: ”Åldrat bränsle. Motorn körs för att förbruka bränslet.” Förklaring: ”Tanken innehåller mycket åldrat bränsle. Motorn startas automatiskt för att förbruka bränslet.”
  • Meddelande: ”Åldrat bränsle. Tanka bilen.” Förklaring: ”Tanken innehåller en liten mängd åldrat bränsle. Tanke bilen för att blanda ut det åldrade bränslet.”

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 29 juni 2023 Har dragit igång en äldre…
  • 28 juni 2023 Tanka Shells V-power. Eller…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.