Nästa artikel
Hur länge håller oljan efter oljebyte?
Bilfrågan

Hur länge håller oljan efter oljebyte?

Publicerad 1 juni 2023
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Har en Ford Focus Flexifuel, med kamkedja, 2006 års modell, som nu körts cirka 11 500 mil. Har bytt olja enligt rekommendationerna efter 1 500 mil. Har tankat i huvudsak E85 fram till för några år sedan då det blivit mest bensin 95. Under senaste åren har bilen körts cirka 150 mil per år. Bilen går mycket bra, ingen extra oljefyllning behövs vid ett intervall på 1 500 mil.

Min fråga är hur ofta bör oljebyte i motorn och oljefilter göras med tanke på den korta körsträckan per år? Har valet av drivmedel betydelse? Använder den bästa syntetoljan från OKQ8.

Mats Emanuelsson

Svar: Jag kan förstå din fråga. Men jag tror inte att någon kan svara på exakt när oljan i ditt fall faktiskt borde bytas. Tillverkaren kommer förstås att fortsätta hävda fastställt intervall enligt serviceprogram.

Det som är knepigt är ju att du kör så lite och förmodligen dessutom korta körsträckor, med längre stillastående däremellan? Det är förhållanden som ingen bil gillar. Jag är inte säker på att motorn har någon nytta av den dyraste oljan. Rätt specifikation enligt rekommendation borde vara tillfyllest. Här kan ju problemet snarare ligga i att oljan riskerar spädas ut av bränsle och kondens, kanske bilda ”oil sludge” och att viktiga additiv mot slitage ”tar slut”. Och ett känt problem med olja i dåligt skick är att kamkedjan (drivning och spänning) kan ta stryk.

Några andra intervall för oljebyte vågar jag inte ge, snarare rådet att köra motorn riktigt varm då och då och att oljebytet görs på höstkanten.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (22)

  • 9 juni 2023 Pi, jag vet, jag har själv…
  • 9 juni 2023 saabnisse - sådana manicker…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.