Nästa artikel
Hur kan hög effekt vara något positivt?
Bilfrågan

Hur kan hög effekt vara något positivt?

Publicerad 2 juni 2023
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Jag undrar varför Vi Bilägare vid tester av elbilar verkar framhålla hög effekt, toppfart samt snabbast till 100 som något positivt? Det är sådana argument som framhölls på 1960-talet då bensinen var oändlig och ordet miljö inte fanns. Även om elbilen är snällare mot miljön borde man i stället framhålla elbilar med ”normal” motorstyrka samt de med batterier på max 50 kWh. 

Vi har redan sett att el börjat bli en bristvara samt infrastrukturproblem med att bygga stationer för snabbladdning. Likaså ger batteritillverkningen stora klimatutsläpp.

Torsten

Svar: Jag håller inte med om att vi skulle prioritera hästkrafter och prestanda. Det är egenskaper som alla bilar har och som vi visserligen testar och redovisar. Men vi lägger avsevärt mycket mer tid och omsorg på att reda ut bilarnas verkliga förbrukning och därmed deras miljöpåverkan jämfört med hur snabba de är. 

Vi redovisar också bromsförmåga, vägegenskaper, säkerhet och ägandekostnader som ju väger betydligt tyngre för de flesta vid ett bilköp. 

När det gäller bilarnas räckvidd och därmed bilarnas batteristorlek har vi ju olika behov, bland annat beroende på bostadsort. Klimatomställningen på transportsidan är inte problemfri och innebär kostnader för oss alla. Men den är också ofrånkomlig med tanke på nödvändigheten av att minska utsläppen av växthusgaser.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.