Nästa artikel
Hur bra är högeffektslampor för bilar?
Bilfrågan

Hur bra är högeffektslampor för bilar?

Publicerad 28 februari 2023 (uppdaterad 28 februari 2023)
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Jag undrar över dessa lampor, "Night Breaker" och liknande, som påstås ge upp till 200 procent mer ljus på vägen men ändå är godkända. Rent matematiskt tolkar jag ”200 procent mer” som att denna lampa har tre gånger så mycket ljus som en standardlampa. Eller ska man tolka det som att det är 200 procent totalt jämfört med standard och att det är åtminstone dubbelt så bra?

Om detta stämmer kunde ju alla köra med sådana lampor och i princip hela marknaden för extraljusramper försvinna!

Lars J

Svar: Nu är det ju några år sedan vi utförde tester på glödlampor eftersom de flesta nya bilar har modernare teknik. Men visst var det skillnad på standard och plus – oftast. Och det berodde på bättre filament, andra gasblandningar och högre tryck i bulben. Men jag tror aldrig att vi mätte upp skillnader på 200 procent.

Högeffektslampor kunde ge bättre ljus men när de placeras i en armatur avgör också den hur bra ljuset på vägen verkligen blir. Och när Vi Bilägare testade glödlampor i en armatur placerad i en bil så lyckades vi aldrig mäta upp räckviddsförbättringar på 200 procent. Det skulle nog, som du påpekar, vara svårt att uppnå med given teknik utan att bryta mot ljusreglementet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 1 mars 2023 Ulf Haglund skrev: Köpte en…
  • 28 februari 2023 Ulf Så alternativet är att…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.