Subaru Outback fick bra omdöme gällande buller i vårt test i nummer 11/2021.

Nästa artikel
Förslag på däck som är tystare?
Bilfrågan

Förslag på däck som är tystare?

Publicerad 2024-07-02 05:00

Subaru Outback fick bra omdöme gällande buller i vårt test i nummer 11/2021.

Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Kör i dag Subaru Outback, årsmodell 2022, på Bridgestone-däck 225/60 R 18 som jag tycker bullrar mycket. Undrar om ni har förslag på däck som bullrar mindre? 

Kari

Svar: Vi testade Subaru Outback i augusti 2021. Den hade samma däckdimension som din bil. Det var i och för sig elhybriden och den fick bra omdöme när det gäller komfort och buller. Vid 90–110 km/tim är det mest buller som fortplantas från däck och hjulupphängning som man hör.

Vårt test gjordes i augusti. Då orsakar vägarna inte riktigt samma vassa buller som på vårkanten efter vinterns hårda slitage.

Ser vi till däcktester och mätning av buller är skillnaden mellan olika nya däck förhållandevis liten vid 110 km/tim. Sämsta däck avseende buller vid senaste däcktestet var Sentury med 72,9 dB(A) och bästa däck Falken med 71,5. Men för örat, det vill säga subjektivt, utdelades betyg fem till Falken och tre till Sentury.

Högst betyg för rullkomfort, betyg fem, fick Nokian Hakka Blue 3 och Linglong. Båda fick fyra för buller. Nokian och Linglong hade också lägre hårdhetstal, men där slutar likheterna. Linglong kom totalt sist i testet, Goodyear uppfattades också ha förhållandevis behaglig bullernivå, men fick inte lika hög poäng för rullkomfort.

Undvik däck med onödigt högt hastighetsindex och flytta om möjligt bilen någon decimeter vid sidan av vägens spårbildning.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (9)

  • 2024-07-02 21:11 Litenskit skrev: Ni som tror…
  • 2024-07-02 20:23 Ni som tror på…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.