Är filbyte ett måste?

Nästa artikel
Får jag fortsätta att köra rakt fram?
Bilfrågan

Får jag fortsätta att köra rakt fram?

Publicerad 9 oktober 2023

Är filbyte ett måste?

Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Får jag, juridiskt sett, fortsätta rakt fram från höger körfält som på bilden, där det är målat att höger körfält endast går till höger? Eller bryter jag då mot någon trafikregel som kan ge böter? På skylten ovanför ser man att den sitter lite över båda körfälten, samt endast redovisar färd rakt fram och till vänster.

På andra sidan korsningen fortsätter både höger och vänster körfält rakt fram och cirka 200 meter längre fram går det att svänga höger från det högra körfältet.

Kan även tillägga att det högra körfältet tidigare var målat med en pil rakt fram samt till höger. Detta gör att bilar i panik byter körfält strax innan korsningen när de upptäcker att höger körfält endast går till höger. Sedan får de direkt efter korsningen, när de upptäcker att detta inte stämmer, byta tillbaka till höger körfält. Gör jag fel om jag fortsätter rakt fram?

Johan

Svar: Svaret finns så vitt jag kan bedöma i Trafikförordningen 3 kapitlet 2 §: ”En trafikant ska följa anvisningar för trafiken som meddelas genom ett vägmärke, en vägmarkering, en trafiksignal, en ljussignal ...”

När du inträder i den delen där det råder en heldragen linje ska du alltså följa anvisningen att svänga till höger eftersom ”om en heldragen linje skiljer körfälten åt får byte av körfält inte ske”. Innan dess kan du förstås ge tecken och byta körfält om det kan ske utan fara eller onödigt hinder för andra trafikanter.

Då ska enligt samma kapitel 43 § ”En förare som uppmärksammar att någon annan förare avser att köra in i det körfält han eller hon färdas i skall anpassa hastigheten så att inkörningen underlättas.”

Där syndas det tyvärr då och då med samarbetet. Men det är föraren som avser byta körfält som ytterst är ansvarig för att bytet sker på ett säkert sätt.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (28)

  • 22 oktober 2023 Nej, man gör inget juridiskt…
  • 13 oktober 2023 Rikard skrev: Pi skrev:…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.