Nästa artikel
Bilfrågan: Vilken broms på släpvagn?
Bilfrågan

Bilfrågan: Vilken broms på släpvagn?

Publicerad 12 juli 2021
"Vad är skillnaden mellan färdbroms och parkeringsbroms?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
I en tidigare bilfråga handlade det om att släpvagnar ska vara utrustade med parkeringsbroms. Det svar som ni ger är att släpvagnar med totalvikt över 750 kg ska vara utrustade med färdbroms och släpvagnar med tjänstevikt över 400 kg ska vara utrustade med parkeringsbroms. Vad gäller egentligen?
Jag har en släpvagn som har en totalvikt på 600 kg. Den är obromsad. Vad är skillnaden mellan färdbroms och parkeringsbroms?
Bo Wiklander
 
Svar:
Om släpvagnens totalvikt överstiger 750 kg måste den mycket riktigt vara utrustad med färdbroms. En vanlig sådan är en så kallad påskjutsbroms. När bilen bromsar trycks släpvagnen via sin dragstång mot dragkroken varvid släpvagnens bromsar aktiveras. Det kan också vara en elektriskt manövrerad broms.
Är släpvagnens tjänstevikt över 400 kg så måste den även ha en parkeringsbroms, som gör att den inte kan rulla iväg okontrollerat då den inte är kopplad till bilen.
Så din släpvagn, med en totalvikt på 600 kg behöver inte ha en färdbroms och eftersom tjänstevikt på din vagn endast är 120 kg, behöver den heller inte vara försedd med parkeringsbroms.
Erik Rönnblom

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.