Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Vilka däck på släpet?

Bilfrågan: Vilka däck på släpet?

Bilfrågan
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Får man köra bil med sommardäck och släpvagn med dubbdäck när det inte råder vinterväglag?
Torbjörn

Svar:
Det gör ingenting om släpet bromsar bättre än bilen, men tvärtom är värre, man vill ju inte bli omkörd av sin egen släpvagn. En släpvagn med dubbdäck får dras både av bil med dubbdäck och av bil med odubbade däck. En släpvagn med odubbade däck får dock dras endast av bilar med odubbade däck. Dessa regler gäller i vinterväglag.
I Transportstyrelsens föreskrifter om användning av däck TSFS 2009:19 kan man läsa i 11 § följande: 11 § Om släpvagn dras av bil som har en totalvikt av högst 3 500 kg och bilen har dubbade däck ska, då vinterväglag råder, även däcken på släpvagnen vara dubbade.
Första stycket gäller inte när släpvagn brukas med stöd av saluvagnslicens eller för färd kortaste lämpliga väg till och från reparationsverkstad för reparation eller besiktningsorgan.
Bo Göingberg, Transportstyrelsen

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

 
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2018-01-23 21:07

Jag ställde en fråga på samma tema för kanske 10 år sedan till dåvarande vägverket:

"Under april, dvs mellanperioden då fler varianter av däck på bilen är ok, släpet har vanligtvis sommardäck och situationen kan vara vårröjning hemmavid, vad gäller för följande kombinationer?
1. dubbfritt på bilen och sommardäck på släpet - är den laglig oavsett väder?
2. dubbat på bilen och sommardäck på släpet vid sommarväglag - dum kombination, men är den laglig?"

Svaren blev

"1'an = Dubbfritt får du köra med året om. 1'an är alltså laglig.
2'an är också laglig."

Vilket alltså innebär att 1:an är väderberoende 31/3 men alltid ok 1/4? Är det snö 1/4 kan man ju bli omkörd av det egna släpet helt lagligt (om vi bortser ifrån oaktsamhet i trafik och liknande).

#2
2018-01-23 22:11

Skulle det alltså vara ett problem att man ser till att se till så man har likadana däck på bil och släp? Byt till rätt däck och kör. Det tar kortare tid, än att söka på internet efter vad som gäller.

#3
2018-01-25 15:54

Om man hyr släp så är det rätt så relevant. Nu får man väl anta att de flesta hyrsläp har dubb för att minimera strulet men ändå...

#4
2018-01-25 20:45

Släpkärran med dubbdäck har klart sämre väggrepp än dragbilen med sommardäck vid sommarväglag och hård inbromsning - behöver inte alltid vara problemfritt!

#5
2018-01-25 23:52

@Anders.J. Det tar faktiskt kortare tid att söka på internet än att byta däck.
Frågan är faktiskt relevant, jag sökte på samma information för någon vecka sedan, då jag skulle hämta ut min båt från verkstaden, där den stått några månader efter att ha fått båten och motorn stulen i höstas.
Släpet hade odubbade däck, den bil som var mest lämpat för att dra släpet med båt, motormässigt, fyrhjulsdrift etc, hade dubbade däck. Vår andrabil, en äldre golf hade odubbat. Då jag vill köra lagligt så sökte jag informationen på internet, och se på f--n det gick snabbare än att byta däck på släpet eller på ena bilen.....
Transporten fick ske med den mindre föredragna och lämpade bilen.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.