Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Vilka bilar har Isofix fram?

Publicerad 22 april 2015 (uppdaterad 22 april 2015)
Det är inte helt enkelt att hitta en bil med Isofixfästen i framsätet.
"Ska köpa en barnstol och letar efter en med Isofix. Men problemet är bara om det finns bilar med Isofixfästen fram?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Ska köpa en barnstol till vår son och letar efter en bakåtvänd stol för 9–18 kg med Isofix. Problemet är bara om det finns bilar med Isofixfästen i passagerarstolen fram? Har fått olika svar av då jag frågat släkt och vänner, besökt nätforum och även bilhandlare.
 
Volvo kunde eftermontera det, men bara till en viss årsmodell, BMW sägs ha ett utrustningspaket med urkopplingsbar airbag innehållandes framstol med Isofix och så där fortsätter det.
 
Visst förstår jag att det inte kan vara standard med Isofixfästen fram när inte passagerarairbagen är urkopplingsbar, men anledningen till att jag frågar är att ibland åker man med lillkillen ensam och skulle uppskatta enkelheten med att flytta fram Isofixstolen.
Ove Rozander
 
Svar:
Isofixfästen i framstolen finns inte i så många bilar. BMW erbjuder det bara i två modeller: det är standard i Z4 och kostar 900 kr att få inmonterat i nya Active Tourer.
 
Hos Mercedes går det bara att få fästena inmonterade i SL-modellen. Renault erbjuder fästen fram i vissa modeller, exempelvis Mégane.
 
Fram till årsmodell 2012 har Volvo kunnat eftermontera Isofixfästen på passagerarstolen fram i sina modeller. Sedan dess har det inte varit möjligt. Men från och med nya XC90 ska Volvo åter kunna montera in fästena i alla kommande nya bilmodeller.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
 Diskutera: Har velat montera barnstol i framsätet men avstått pga avsaknad av Isofixfästen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2015-04-22 07:35
jurre

Finns som extra utr till både audi och skoda. Har det i min octavia. Kostnad 300:-

#2 • 2015-04-22 10:02
johafor

Det borde väl vara lika självklart att ha fram som det är att ha bak, tillsammans med urkoppling av airbag? Eller är det bara i Sverige som vi använder detta, ungefär som dubbdäck?

#3 • 2015-04-22 10:51
Bortom

Svar till frågeställaren.
Här kommer en 3 år gammal men rätt omfattande lista om var det finns ISOFIX i olika bilmodeller:
http://global.pegperego.com/admin/archive/manuals/Lista_Vetture_Isofix_MMFI0569_Rev.1.pdf
Så som det framgår finns det bara en handfull bilmodeller som har isofix framme.
Dock har flertalet märken urkopplingsbar krockkudde framme (med nyckel eller via verkstad) så man kan ha bilbarnstol där. Här kommer en (ofullständig) lista från NTF:
http://www.ntf.se/konsument/barnibil/default25095.asp
Exempelvis Mercedes saknas (kudde urkopplingsbar med nyckel). Jag har för mig att den senaste C-klass känner automatiskt av om en bilbarnstol monteras framme.
Å andra sidan: om barnet sitter tyst, då kan han/hon sitta bak. Om det börjar gråta: då är det bäst att stanna till och se orsaken; att under körning, ifall barnstolen är framme, börja kolla barnet, trösta honom/henne o.d. är helt förkastligt ur trafiksäkerhetssynpunkt; uppmärksamhetsbortfallet från vägen / trafiken är likvärdigt med att sms-a under körning.

#4 • 2015-04-22 10:54
mrbackoffice

Det finns som extrautrustning vid nyköp på många bilar, iallafall inom VAG vet jag. Konstigt att det inte är standard, så stor plats som den bakvända stolen tar i baksätet så tror jag att det skulle bli både säkrare och mer utrymme att sätta den bakvända stolen fram.
Som det är nu så sitter vår 8-åring framför lillasysters barnstol och hon sitter med knäna några centimeter från instrumentbrädan, inte så säkert och helt omöjligt för en vuxen att sitta där med ryggen i behåll. Detta är på en VW Passat från 2014 i vår förra BMW 3-serie kunde vi inte ens sätta 8-åringen framför.

#5 • Uppdaterat: 2015-04-22 12:20
gmogmo

Tydligen bara fransmännen som fattat att man kan vilja ha isofix i mitten.
Dessutom, varför kan man inte lyfta ut passagerarstolens ryggstöd? Skulle göra susen för alla med två bakåtvända stolar!

#6 • 2015-09-27 00:39
RogerZ

Hade isofix fram på min förra bil, Skoda Superb från 2010. Finns antagligen att beställa på flera Audi modeller med....

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.