Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Vem tar på hjälmen?

Bilfrågan: Vem tar på hjälmen?

Bilfrågan

Vems ansvar är det att passagerare har hjälm på motorcykel? Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Svar:
Min fråga gäller hjälmkrav för passagerare på mc. Vem bär ansvaret för att passageraren vid mc-körning använder hjälm, är det passageraren själv eller föraren? Är det motsvarande regler som gäller för bilbälte i bil, det vill säga att mc-föraren ansvarar för att passagerare under 15 år bär hjälm?
Jens

Svar:
I Trafikförordningens 4 kapitel 9§ stadgas att skyddshjälm ska användas av den som färdas med motorcykel. Undantag från regeln gäller dock passagerare som är under sju år och som använder annat lämpligt huvudskydd. 

Att en passagerare som är under femton år använder hjälm eller motsvarande skydd är förarens ansvar. Anledningen till det är att den som är under 15 år inte är straffmyndig. 

Den förare som låter en ungdom under 15 år åka med utan hjälm får betala 2 500 kronor i böter. Men den som fyllt 15 är själv ansvarig för sin utrustning och böterna för att färdas på mc eller moped utan hjälm. Det kostar 1 500 kronor.
Marianne Sterner, Vi Bilägare

Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2017-12-06 08:12

Den som anser att han inte behöver hjälm vid mc-åkning har förmodligen inte något innanför pannbenet som behöver skyddas.

#2
2017-12-06 12:12

Det är helt riktigt ett vansinne att åka utan hjälm men att ett vansinne är ju stor del av upplevelsen.
Jag hann köra lite moped innan lagen om hjälm kom och att det var en så otroligt frihetskänsla att sitta med håret böljande i sommarbrisen, själva essensen av vild och vacker.
Oj,oj körde crossbåge 125cc i bara jeans o T-shirt, dumt givetvis men att jag ångrar inget.
Skönt att ha upplevt annat än denna ängsliga tid med idel kacklande värphönor ock ock ock farligt farligt ock ock ock,

#3
2017-12-06 12:16

Samma här faktiskt, körde moped utan hjälm men det var så vanligt så att man inte tänkte på att det kanske vore en god idé att skaffa en hjälm. Tror att om man kört moped med hjälm när jag var 15 så skulle man blivit tråkad av alla andra rätt rejält. När jag skaffade en 125:a så köpte jag en hjälm förstås och det var i mitten på 70-talet.

#4
2017-12-06 12:43

Minns när jag köpte min första motorcykel, hos Arne "Vargfar" Bergström i Norrköping för prick 50 år sen. Jag hade då aldrig suttit på en mc, men mitt tre år gamla bilkörkort gällde då (och fortfarande...) även för denna fordonstyp. Mitt långa hår stod som en kvast bakåt, och jag dundrade hem i full fart genom stan, givetvis utan hjälm. Dagen efter gav mina föräldrar mig en mc-hjälm, och jag fattade att den skulle användas...

#5
2017-12-07 10:55

Fundersam - vad finns det för annat lämpligt huvudskydd än hjälm? xD Karott?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.