Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Vem tar hand om vraken?

Bilfrågan: Vem tar hand om vraken?

Bilfrågan

Varför står bilvrak kvar vid vägarna så länge? Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Varför får utbrända/krockade bilar stå på vägarna, bland annat på motorvägen mellan Bålsta och Västerås i både en, två och tre veckor? 

De ska ju ändå bort. Det borde ske omgående! Varför görs det inte och vems är ansvaret för att ta hand om vraken? 
Håkan 

Svar:
De flesta allmänna vägar är statliga och det är Trafikverket som ansvarar för att bilvrak tas bort, förutsatt att de står på det närmaste vägområdet (i allmänhet som längst dikets bortre del eller på vägsidan om ett viltstängsel). Hamnar vraket längre bort från vägen är det markägarens sak att forsla bort det.

Trafikverket låter ta bort ungefär 1 800 bilvrak per år. Står bilen så illa till att den utgör en omedelbar fara eller hinder för övrig trafik kan bortforslandet ske inom någon timme. I andra fall ska bilen tas bort efter tre dagar. Trafikverket ska först försöka få tag på ägaren men om inte det går sker bärgningen till en uppställningsplats – förutsatt att bilen inte är i så dåligt skick att den måste skrotas direkt. Går det att så småningom hitta ägaren får denne en faktura från Trafikverket.

Detta är förstås de idealiska rutinerna. De fungerar sällan, som man ju ofta märker utefter vägarna.
Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Upplever du att bilvrak är ett problem på svenska vägar?

Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2017-12-08 08:31

Tre dagar ...
I praktiken är det månader och bilen blir lite mer slaktad vecka för vecka.

#2
2017-12-08 08:38

Här där jag bor betalar skroten bra för bilarna och det vet folk. Men hjälper det? Detta problem handlar inte om pengar utan om lathet. "Det får staten ta hand om-tänket blir allt större. Här på gatan har vi 25 meter mellan papperskorgarna men folk bara släpper skiten på backen. Visst, det hände även på 90-talet men inte alls i samma utsträckning. "Fri barnuppfostran borde snart ha visat att det inte riktigt fungerar utan bara stjälper.

#3
2017-12-08 08:46

Att påstå : "Hamnar vraket längre bort från vägen är det markägarens sak att forsla bort det." är att göra det alltför enkelt för sig. Markägaren får inte på eget initiativ göra något annat än kontakta kommunen för vidare utredning och beslut.

#4
2017-12-08 08:55

Allemansrätten har fått nya betydelser...

#5
2017-12-08 10:21

I väldigt många länder är det fullt med bilvrak överallt plus skräp och sopor. Så blir det i Sverige också. Slappt.

#6
2017-12-08 11:04

Ja, tyvärr så hamnar bilvraken i nån slags snurra, där ingen vill ta i dem, eller får ta i dem. Att det ska vara så svårt?
Man ser ju också allt fler vrak som står i trädgårdar och skogsbryn, ett resultat av att man plötsligt tog beslut att bränna alla bilskrotningspengar på ett bräde. Det borde väl inte varit så svårt att inse att det kommer fler skrotbilar...? Systemet med "pant" på bilarna funkade ju ganska bra, tills man sumpade det.

#7
2017-12-08 18:30

Många av de här gökarna som ställer ifrån sig bilarna struntar i bilarna tills någon annan t.ex. markägare forslar bort den, då blir plötsligt bilen värd en förmögenhet och de begär ersättning av samma storlek.

#8
2017-12-08 20:05

Har aldrig sett ett enda bilvrak längs vägen här i Spanien. Gratis via försäkringen att köra bort dom vid olyckor och motorstopp. Däremot ser man att vi har naturligtvis gjort rätt i Sverige som har infört pant på burkar och flaskor, det är fullt i dikena här av den sortens skräp. Här finns ju arbetslösa som skulle kunna hålla rent. Heja Sverige 1 rätt.

#10
2017-12-10 15:29

Bortföslandet av övergivna bilar skall bekostas av ägaren i form av pant eller försäkring premie. Det är polisen som skall se att det blir gjort , för det kan finnas rättsliga hänsynstagande. Bilen skall skrotas om den är obrukbar annars föras till ägaren/försäkringsbolagen. Hur svårt kan det vara? Det är inte folket som är mer slappt än andra, det är beslutsfattarna som är mer korkade.

#11
2017-12-12 15:58

Då ingen verkar att bry sig så värst då kanske man gör en välgärning att som typ dem små krypen ta ned ett kadaver bit för bit till att den är borta?
Så sker och vi har haft rätt så många Eu-mopeder som ligger skräpandes i månader, de försvinner bit för bit och till slut helt, saken har löst sig själv lixom.
Jag har tänkt tanken då jag behöver en och annan del och dem bara är där...hade korn på en och så, ja vad fan!
Men när jag skulle till så var den väck...återfann den två veckor senare i en grannes garage :)
Givetvis är jag en taktil människa o ställer inte dumma frågor, bra att den hittat en mecker och får leva vidare i någon form...det stora onda är redan gjort och att ingen har brytt sig.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.