Bild
Nästa artikel
Efter avslutat köp upptäckte frågeställaren att bilen var utrustad med värmare, något som bilfirman inte var medvetna om.
Efter avslutat köp upptäckte frågeställaren att bilen var utrustad med värmare, något som bilfirman inte var medvetna om.

Bilfrågan: Vem har ansvaret?

Bilfrågan

”Hittade en värmare under bilen som inte fanns med i utrustningslistan. Har bilfirman verkligen inget ansvar för den?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Köpte en begagnad Kia av Torvalla bil för några månader sedan. När jag gjorde en rostinspektion hittade jag en Webastovärmare under bilen som inte fanns med i utrustningslistan. Det var ju en bonus!
Jag har ringt Torvalla och undrat om de har en instruktionsbok till värmaren. Men det har de inte. De ringer förre ägaren och han säger sig inte veta om att det sitter en värmare i bilen och därmed menar Torvalla att de inte har något ansvar för den.
Frågan är då, har de verkligen inget ansvar för värmaren?
Anders Erbom
 
Svar:
Enligt konsumentköplagen ska bilen stämma överens med avtalet. Den ska även vara ägnad för det särskilda ändamål för vilket köparen avsåg att varan skulle användas, om säljaren vid köpet måste ha insett detta ändamål. Säljaren får inte undanhålla information om bilen som köparen rimligtvis borde ha fått veta.
I det här fallet verkar det som att varken konsumenten eller bilhandlaren kände till funktionen ifråga. Bilhandlaren har då rimligtvis inte lyft fram funktionen i marknadsföringen för att höja priset. 
Det går inte heller att påstå att funktionen var specifikt avtalad, eller att konsumenten hade för avsikt att använda denna funktion. I och med detta har jag svårt att se varför bilhandlaren ska ansvara för att tillhandahålla någon manual för funktionen ifråga. 
Daniel Eliasson, Konsumentverket
 
Diskutera: Vad tycker du om svaret?
 
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2017-12-11 08:12

Det måste väl gå att ladda ner en manual från nätet. Annars går det säkert att beställa en från Webasto. Jag förstår inte riktigt vad problemet är.

#2
2017-12-11 09:00

Pricis Peter. Typ betäckning kan vara svår att se då det ofta är trång men det följer alltid med en extra betäcknings skylt som skall sättas fast någonstans i motorutrymmet och då går det att få en instruktion.

#3
2017-12-11 09:13

"Värmare under bilen" -min gissning är att värmaren pajat, och istället för att reparera densamme så har man tagit bort manöverpanelen i kupén och låtit själva värmaren sitta kvar.

Det finns alltså ingen värmare i bilen, vilket handlarn helt korrekt inte uppgivit. Däremot kan det vara trevligt att bli upplyst om att det sitter skrot kvar, men det är kanske lite överkurs.

#4
2017-12-11 11:30

[Redigerat: Extremt onödigt och enbart provocerande inlägg som inte har det minsta med bilfrågan att göra!//Deeds]

#5
2017-12-11 13:03

Varför in i hela friden skulle handlaren ha något som helst ansvar för värmaren? Maken till brist på självbevarelsedrift är svårt att finna..... Hur överlever personen i verkligheten?

#6
2017-12-11 13:31

Jag köpte en bil för nåt år sen där jag konstaterade vid provkörning att AC:n inte kylde och påpekade det för säljaren. Hans kommentar var att det inte stod i annonsen att bilen hade AC så det var ingen grund för prutning. Han hade förstås rätt så jag fick pruta med andra argument.

#7
2017-12-11 14:13

Alla här verkar övertygade om att värmaren är eftermonterad extrautrustning. Så behöver det inte vara utan den kan mycket väl vara en originaldel som hjälper motorn att snabbare komma upp i driftstemperatur. Dessa värmare sitter ofta väl dolda bakom innerskärmarna och är inte lätta att upptäcka. En mindre kunnig icke märkeshandlare som inte har full kunskap om bilmodellen kan därför inte veta om värmarens existens trots att det är en originaldel.

De allra flesta av dessa värmare går dock att fjärrstyra via tidur/telefon för att få bilen varm innan den startas. MEN detta är ofta något som (den första) bilköparen måste betala extra för när bilen beställs. Görs inte det så tas värmaren ofta inte upp i listan över extrautrustning utan anses bara vara en standarddel.

#8
2017-12-11 19:21

Mattes, KIA har inga originalmonterade tillsatsvärmare.
Den är eftermonterad och om den fungerar och saknar startutrustning så går det att eftermontera. Kan även vara så att bilen är utrustad med fjärr, men att den inte kommit med, då syns inget av startutrustningen.

#9
2017-12-12 11:20

Jag köpte en Ford en gång som saknade motor/kupé värmare. Några månader efter jag satt i en elektriskt motorvärmare upptäckte jag dieselvärmaren :-/

#10
2017-12-12 21:51

Kia dieslar har aldrig haft dieselvärmare utan alltid gått kalla på vintern :)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.