Nästa artikel
Bilfrågan: Varifrån kommer vattnet?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varifrån kommer vattnet?

Publicerad 4 december 2015 (uppdaterad 10 november 2020)
Frågeställaren har problem med kondens i klimatsystemet på sin Renault Mégane.
"Vi får kondens från klimatanläggningen som rinner ut på golvet på passagerarsidan. Vad kan vara orsaken?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Vi har en Renault Mégane som vi inte haft några problem med, men nu, strax efter det att bilen passerat 10 000 mil och garantin gått ut, har vi råkat ut för ett fel.
Vi får, som det verkar, kondens från klimatanläggningen som rinner ut på golvet på passagerarsidan.
Har tidigare konstaterat att vi ofta haft mycket kondensvatten på golvet i garaget men har ej tidigare haft någon tendens till att det skulle rinna in i bilen. Vad kan vara orsaken?
Nordqvist
 
Svar:
Att det rinner in vatten i Mégane är inget okänt fenomen. Det beror troligen på att dräneringshålen i ”torkardiket” framför vindrutan har täppts igen av smuts, frön eller löv. När det sker samlas vatten i fördjupningen. Det rinner in i klimatsystemet och vidare ned på golvet i kupén. Försök rensa bort propparna. I fortsättningen är det klokt att med jämna mellanrum dammsuga i torkardiket.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Har du råkat ut för något liknande?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#2 • 2015-12-04 10:31
celef

på en så gammal bil kan man väl till och med borra fler dräneringshål i nämnda dike?

#3 • 2015-12-04 10:57
trasten

Det är troligen dräneringsslangen från AC som läcker inne i bilen.

#4 • Uppdaterat: 2015-12-04 16:22
Peugo

Kapten är inte riktigt med igen eller hur? Varför har tex nyaste Golf, Skoda och Seat samt Passat haft samma brist? Bästa sättet igen är att undvika bilköp överhuvudtaget! ;)

#5 • 2015-12-04 20:05
Gott

Garanterat stopp i avloppet.
Men att det skulle vara stopp i "torkardiket" tror jag inte alls på, sitter för högt upp (utan att känna till konstruktionen)
Avloppsvatten rinner inte uppåt.
Kryp under bilen och leta efter en liten slang alt slangände, stick något långt upp där, alternativt riv ner inredningen och hitta avloppet där och rensa det (bättre men svårare)

#6 • 2015-12-04 21:25
Rikard

Det skrivs väldigt ofta om slangen från ACn. Min undran är då vem som rycker ur alla dessa slangar så dom hamnar i bilen istället ?? Jag menar, slangen är väl själv ganska död, och hoppar väl inte av sig själv.

#7 • Uppdaterat: 2015-12-06 19:58
trasten

.

#8 • 2015-12-07 10:54
Eray

Jag hade samma problem i min Renault Megane -04.
Då vad det täppt i dräneringen under AC'n i instumentbrädan. Mellan kardan tunnelnt och i-brädan.
Lycka till!

#9 • Uppdaterat: 2016-04-11 12:45
benny karlsson

Hade samma problem med min Audi 100 2,3. Innan det började läcka in i bilen luktade som om det låg döda råttor i bilen och då var det dags att städa i diket. Lätt ordnat i och för sig.
Kapten, har under åren haft samma problem med PV444, Amazon, Passat och Audi men inte i mina franska bilar.Märkligt jag tror du har en lätt släng av fördomar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.