Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför trög växellåda i Mazda MX-5?

Publicerad 2022-04-05 07:00 (uppdaterad 2022-04-05 07:27)
Illustration: Johan Isaksson.
"Den har blivit kärvare. Är en reparation nödvändig och finns en risk för att bli stående?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Jag har en Mazda MX-5, ”Miata” årsmodell 2016. Trevlig bil, men tyvärr har växellådan dåligt rykte. Bilen har gått närmare 7 000 mil, och växellådan har blivit kärvare. Då jag köpte den vid 5 800 mil antog jag att det var mitt eget fel när växellådan var trög. Det händer endast eller mestadels vid växling till 2:an, vid kall olja antar jag. Då det uppkommer behövs ett nytt försök för att få i växeln. Är en reparation nödvändig och finns en risk för att bli stående? Kan helförsäkring gälla?
Joakim

Svar:
Jag har lyssnat med andra ägare av MX-5 samt kollat olika forum på nätet och då finns några olika förslag. Det första och vanligaste rådet är att kolla och smörja växellådans länkage med fett, efter rengöring. Om bilen står under vinterhalvåret så kan det ju bidra till viss tröghet inledningsvis. Men man ska förstås åtgärda om felet kvarstår. Börja med att kolla oljan i växellådan. Det kan ju vara läge att byta till ny olja. Kopplingens slavcylinder har en damask som om den blivit otät kan leda till läckage, luft i cylindern, för lite olja och förstås sämre funktion.
De som kör lite tuffare med sina bilar noterar att motorkuddarna är aningen för mjuka vilket kan göra växling vid kurvpåkänning trög.
Oavsett vilket fel det handlar om bör det åtgärdas, eftersom det sliter på växellådan. Jag tror inte du riskerar att bli stående. Men vilket felet än är måste det åtgärdas, annars kan det förstås leda till en större reparation.
Helförsäkring lär inte täcka en skada som redan uppstått. Men generellt varierar skyddet mot maskinskada både vad gäller körsträcka och ålder hos olika försäkringsbolag. Du får kolla ditt försäkringsbolag mot andra alternativ.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 2022-04-05 14:23 Vi fick nåt snarlikt på vår…
  • 2022-04-05 12:54 Ytterligare en möjlighet är…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.