Bild
Nästa artikel
Frågeställaren undrar varför positionsljusen slocknar vid användning av blinkers.
Frågeställaren undrar varför positionsljusen slocknar vid användning av blinkers.

Bilfrågan: Varför slocknar ljuset?

Bilfrågan

"När jag använder blinkers slocknar dagljuset på den sidan som blinkar. Varför?" Vi Bilägare svarar.

 På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Är sen en tid lycklig ägare till en Opel Mokka. Bilen har adaptiva strålkastare. Det boomerang-liknande dagljuset lyser med två olika ljusstyrkor beroende på om strålkastarna är tända eller ej. Vid ljust och fint väder lyser endast dagljuset med lite starkare styrka. Men när jag då använder blinkers slocknar dagljuset på den sidan som blinkar.
Hur kommer det sig? Det är väl i korsningar och cirkulationsplatser som det är som allra viktigast att min bil syns tydligt för andra trafikanter?
Reflektorerna för dagljus och blinkers är åtskilda, så hur förklarar man det här?
Mokka-ägare
 
Svar:
Detta är normalt hos både Opelbilar och andra märken. DRL-ljuset slocknar för att blinkerssignalen ska synas tydligare.
Anna Hastings, Opel Sverige AB
 
Diskutera: Har du upplevt att modern ljusteknik har försvårat en trafiksituation?

Kommentarer

#1
2015-08-27 09:56

Är det mitt på dan så syns nog bilen ändå.

#2
2015-08-27 10:08

Svaret på frågan är nej tvärtom! Trasiga lampor var vanligt i min bil-ungdom. Nu minns jag inte när jag bytte senast, och det är inte minnet som sviktar.

#3
2015-08-27 10:21

På en del märken tonar DRL-ljuset ner istället för att helt släckas. Grundproblemet är väl dock att blinkerslampa och DRL-ljus placerats för nära varandra i strålkastaren.

#4
2015-08-30 14:21

Opel...

#5
2015-08-31 10:45

Och Audi... och....
Det är väl en bra funktion? Det släcks ju inte helt. (Andra sidan lyser väl fortfarande om inte annat?)

Edit: Skrev lite tydligare.

#6
2015-08-31 15:57

Jag tycker att det är ett sundhetstecken att en ägare till en såpass ny bil så att det har DRL faktiskt har tagit reda på hur blinkersen funkar!

#7
2015-09-07 12:23

Efter att ha mött en... Jag tror det var en Auris, så kan jag ju säga att det är bättre så här än som det var på den - när DRL lyser så syns inte ens blinkeren, för DRL-ljusen är väldigt kompakta och ljusstarka (nåt litet LED-kluster antagligen), och blinkern sitter väldigt nära. Så rakt framifrån var det stört omöjligt att se åt vilket håll den skulle. Nu stog den i en svängfil som inte berörde mig, så hade man brytt sig hade man säkert kunnat se det på backspeglarna eller nåt men nosen är ändå där man kollar först.

#8
2017-03-09 20:27

Håller med Roger här, vissa bilar ser man knappt att de blinkar ens... hela ljussättningen på vissa bilar känns väldigt "plottrigt" och smått. Inte alls tydligt. Jag vill tillbaka till förr, då alla lysen (även bak) lyser och är stora och tydliga.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.