Nästa artikel
Bilfrågan: Varför så dyr punkteringsvätska?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför så dyr punkteringsvätska?

Publicerad 11 januari 2022
"Blir den obrukbar efter utgångsdatum? De ville ha 705 kr för en ny flaska!" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Jag har en Audi Q3 sedan 2015. Vid senaste städning upptäckte jag att flaskan med tätningsmedel, tänkt som hjälp vid punktering, var utgången sedan 05/2019.
Hur viktigt är det med denna vätska? Blir den obrukbar efter detta datum eller går det att använda densamma ifall jag får punktering? Kan man använda alla tätningsmedel oavsett fabrikat? Audi-affären ville ha 705 kr för en flaska på 450 ml. Känns dyrt!
Per-Olov M, Umeå

Svar:
När jag letade efter tätningsmedlet för din bil som originalreservdelar för Audi, såldes där hela lagningskittet med däcktätningsmedel, kompressor och förvaringspåse för 751 kronor. Audi använder Osram TYREseal som originalreservdel. Den går att köpa på webbaserade hemsidor från mellan 250-275 kronor eller dyrare. Den ska enligt Osram vara kompatibel med TPMS-sensorer. Så det kan ju vara en bra idé att hålla sig till samma produkt. Även tryckluftspumpen kanske är avpassad för produkten. Enligt Osram ska vätskan bytas efter 5 år. Det finns olika slags produkter för däcklagning, skum, vätska och sprayer. Men jag tycker du ska använda originalet i detta fall eftersom det uppges fungera med TPMS.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 13 januari 2022 Har alltid en Biltemas punka…
  • 12 januari 2022 Dana. varför ska man betala…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.