Nästa artikel
Bilfrågan: Varför minskar motorvärmen?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför minskar motorvärmen?

Publicerad 1 april 2019 (uppdaterad 6 november 2020)
Illustration: Johan Isaksson.
”Sedan i höstas visar temperaturmätaren lägre värde. kan det vara skadligt för motorn?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Har ägt en Ford Focus C-Max Flexifuel sedan den var ny 2005. Den har aldrig visat speciellt hög temperatur, utan för det mesta något under mitten. På senare tid (sedan i höstas) visar dock temperaturmätaren ännu lägre värde. Om mätaren visar rätt, vad kan vara felet och kan det vara skadligt för motorn? Tycker inte att kupévärmen är speciellt dålig.
Gunnar Lundberg

Svar:
Nu vet vi inte vilken motortemperatur som motorn faktiskt håller. Mätaren antyder att den är lägre än den brukar vara. Motorn ska förstås helst ha rätt arbetstemperatur för att fungera så bra som möjligt. Inte minst viktigt då det gäller avgasreningen. Kanske termostaten inte fungerar som den ska. Eller så visar helt enkelt temperaturmätaren fel. 
För länge sedan fanns, som du kanske vet, sommartermostat och vintertermostat till många bilar – och en gardin framför kylaren med vilken man kunde minska strömningen av kylande fartvind vintertid.
Vid stark kyla är det nog inte helt ovanligt att många moderna bilar går en aning kallare än normalt, vilket kompenseras med extravärmare. Kolla med din verkstad. 
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tror du att temperaturfallet beror på?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-04-01 10:46
L. Mäkinen

Trasig termostat eller trasig tempgivare skulle jag gissa på. Bara att ta reda på vilket värde givaren ska ha och mäta resistansen. Verkar den OK så köper man en termostat och byter.

#2 • Uppdaterat: 2019-04-01 10:50
L West

En tempmätare kan visa i stort sett vad som helst, den kan ha en felvisning på 10-tals grader i värsta fall. Via OBD-uttaget kan man med lämplig utrustning få mera trovärdig temperatur och på så vis klura ut felvisningen. Men i detta fall skulle jag tro att byte av termostat är på sin plats.

#3 • Uppdaterat: 2019-04-01 18:56
milkylainen

Står inget om distansen, körtypen, temperaturer eller något. Helt omöjligt att avgöra ifall det är rimligt eller inte. För övrigt är C-maxen från tidigt 2000-tal rena rostburken. Finns det något kvar av bilen?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.