Nästa artikel
Bilfrågan: Varför heter det egentligen ”elbilar”?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför heter det egentligen ”elbilar”?

Publicerad 8 februari 2023
En läsare har en nästan filosofisk fråga kring ordet elbil.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Varför kallar ni batteribilar för ”elbilar”? Jag har en batteridriven motorsåg men också en elektrisk gräsklippare, den sistnämnda har ström direkt och inte från miljövidriga batterier. Finns det ”elbilar” någonstans? Nu testas ju vägar, där ellastbilar ska testas. Me den dag ”elbilar” eventuellt ska drivas på el direkt – vad ska de då heta? ”Elbil” igen?

Lars Gavelin

Svar: Jag förstår av din formulering att du inte gillar batterier men det är ju trots allt ström som också batterier levererar. Jag kan tänka mig att ”elbil” fötts ur föreställningen att ett batteri främst är en kraftkälla för mindre effektstarka maskiner, jämfört med dagens, förlåt elbilar.

Att jag tar upp frågan beror på att du ställt den till oss tidigare. Vi Bilägare avser i vart fall inte att gå i bräschen för att försöka få alla till att använda uttrycket ”batteribilar” i stället för ”elbilar”. Men vem vet, elbilar kanske blir batteribilar i folkmun med tiden. Då ändrar också vi oss.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (9)

  • 8 februari 2023 Masterplanner Det är ju den…
  • 8 februari 2023 Att frågeställaren med sin…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.