Nästa artikel
Bilfrågan: Varför har så få bilar Isofix fram?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför har så få bilar Isofix fram?

Publicerad 27 augusti 2018
Frågeställaren söker en bil med Isofix-fästen i framsätet.
”Det verkar omöjligt att hitta. Varför är det så? Är det osäkert på något sätt?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Vi är ute efter en familjebil (helst inte ny eller jättedyr), gärna lite upphöjd och med bra utrymme i baksätet och i bagaget. Har två barn varav en är bebis. Vill ha ett barn fram och bebisen bak så att jag kan sitta bredvid honom, men det verkar omöjligt att hitta bilar med Isofix i framsätet. Varför är det så? Är det osäkert på något sätt? Vilka bilar har Isofix i framsätet?
Linnéa 

Svar:
Den här frågan har stötts och blötts tidigare. Anledningen till att de flesta bilar inte har Isofix i framsätet är nog att man i Europa anser att barn inte ska sitta i framsätet förrän de är stora nog att sitta korrekt framåtvända i vanliga bilbältet. Vi i Norden har ju uppfattningen att små barn sitter bäst bakåtvända i framstätet och att den ställningen är lika säker som i baksätet – när krockkudden är avstängd. 
Vi har ingen sammanställning över vilka biltillverkare som kan erbjuda Isofix som tillval i framsätet, eller erbjuda eftermontering.
De flesta barnstolar kan monteras och säkras med bilbältet. Problemet brukar snarare vara att fästpunkt i golvet saknas (förutom i Volvo). Föreslår därför att ni först gör sedvanlig bedömning över vilka bilar som passar era behov och därefter kollar i vilka som eftermontering av Isofix kan göras.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Kan du ge frågeställaren förslag på bil med Isofix i framsätet?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2018-08-27 08:30
LeifV

Att Isofix saknas fram är utmärkt. Barn har inte i framsätet att göra. De enda 2 bilolyckorna, pga bristande koncentration, som jag sett har handlat om pyssel med barn i framsätet, inte mobilprat. Pilla med mobil eller pilla med barn är lika illa, barnet skall sitta där bak. Tappar ungen nappen så får man köra åt sidan, inte köra in i en refug...

#2 • 2018-08-27 08:50
Granlundii

Håller med LeifV, borde vara självklart att barnen skall sitta där bak (och bakåtvända så länge som möjligt), för allas säkerhet. I de flesta allvarliga olyckor skulle jag tro att passagerarna i baksätet klarar sig bättre, har tyvärr inte statistik på det. Vet inte vad Erik baserar sitt uttalande på: "Vi i Norden har ju uppfattningen att små barn sitter bäst bakåtvända i framstätet och att den ställningen är lika säker som i baksätet"? Tyvärr slarvas det mycket med barnens säkerhet, både av okunskap och för att man inte bryr sig...

#3 • 2018-08-27 11:22
mayors

Frågan ställdes även 2015 och presenterades även då med samma bild..
Skoda, Renault och Volvo (fram till 2012) finns bland kandidaterna då som nu.

#4 • 2018-08-27 12:04
mso 1000

På mina senaste två bilar har jag lagt till det när jag köpt ny bil bara för att det skall finnas när barnbarnen kommer på besök.

Det kostade 600:- på octavian och lär väl kunna vara ett köpargument för någon i framtiden.

#5 • 2018-08-27 12:12
K_Klabbe

Visst finns det statisitk på att baksätet är något säkrare än fram för ett bakåtvänt barn i barnstol? Särskilt mittenplatsen då. Att man vill barnet fram är för att det skall hålla sig lugnare, men det ökar ju såklart risken som LeifV skriver för att föraren blir distraherad under körningen och krockar.

#6 • 2018-08-27 13:34
Roy J

Christer Glenning hade den bestämda uppfattningen att barn skulle hålla sig i baksätet, vilket jag argumenterade emot i en smått polemisk debatt.

Jag har sett förare med barn där bak som ideligen vrider på huvudet för att kontrollera sin avkomma. Börjar dessutom barnet skrika uppstår en stressituation. Det är inte alltid man kan svänga av vägen i brådrasket.
När mina parvlar var små satt de alltid i babysitsen fram. Om jag tänkte gå ut i vänster körfält för omkörning, kastade jag alltid först en blick för att kolla att napp och annat fanns stadigt på plats. Ofta förebyggde jag vad som annars skulle blivit gny, gnäll och skrik. Att ha koll är faktiskt inte fel.
Självfallet ska man inte ägna sig åt barnet helt okontrollerat. Man väljer sina tillfällen.

Jag kör på en ganska smal väg och kommer fram till en skymd högerkurva. Från andra hållet kommer något större jeepliknande skärande genom kurvan, så jag får snabbt väja åt sidan halvt ner i diket. Ändå slits backspegeln loss och skadar sidorutorna.
Föraren ursäktade sig med att han varit upptagen med sina bråkande barn – som fanns i baksätet.

#7 • 2018-08-28 07:39
Patrik Österberg

Att man inte skall pilla med barnet, mobilen, displayen i bilen är en självklarhet.
Att ha barnet fram är en själklarhet, trygghet och närhet. Kunna lägg en hand på. Snegla till. Oavsett om barnet sitter fram eller bak så behöver man stanna.
Hade en tid när två barn satt bakåtvända. En fram och en bak med spegel så man kunde se i backspegeln vad som sker.

Självklart var jag dålig förare och pillade med napp osv på den tiden.

Isofix hade i mitt läge underlättat, snabbare kunna byta stol efter behov enklare och snabbare.

#8 • 2018-08-28 07:56
danne1981

Bilbarnstolar idag är väldigt stora och de skymmer sikten rejält när de är i passagerarsätet fram... särskilt de bakåtvända varianterna som placeras långt fram på sätet, jag har testat men var tvungen flytta den till baksätet igen pga usel sidosikt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.