Nästa artikel
Bilfrågan: Varför blev etanol dyrare än bensin?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför blev etanol dyrare än bensin?

Publicerad 8 februari 2022

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Hur kan det komma sig att E85 nu har blivit dyrare än vanlig bensin (E10)?
D. E.

Svar:
Priset på etanol har historiskt svajat upp och ner, inte bara beroende på om det varit skattebefriat eller ej. Nu verkar dock inte förlängda skattelättnader hjälpa till att hålla priset på en för kunderna intressant nivå.
Etanolen i Sverige baseras till förhållandevis liten del på råvaror från Sverige, bara omkring elva procent. Antalet etanolbilar och förbrukningen av etanol har minskat kraftigt från toppåren.
Det svar vi får från Drivkraft Sverige, är en hänvisning till energimyndighetens beskrivning av ”läget på energimarknaderna” daterad november 2021:
”Priset på etanol har fortsatt ökat till rekordnivåer och har under november handlats för över 11 kr per liter. Bakgrunden är en låg tillgång och produktion, samt en högre produktionskostnad inom Europa som en konsekvens av höga råvarupriser och energipriser. Introduktionen av E10 i Sverige och Storbritannien har också bidragit till att öka efterfrågan på etanol till inblandning i bensin.”
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 9 februari 2022 Fråga istället var bensin…
  • 8 februari 2022 11% inhemsk etanol, varifrån…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.