Nästa artikel
Bilfrågan: Var finns priserna?
Bilfrågan

Bilfrågan: Var finns priserna?

Publicerad 24 november 2017 (uppdaterad 6 november 2020)
Var hittar jag priserna på begagnade bilar? Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
I vilken prislista på begagnade bilar hittar jag bilmodellerna Kia Venga respektive Hyundai ix20?
Lars Thronell

Svar:
I de begprislistor som Vi Bilägare regelbundet publicerar finns inte alla bilmodeller med. Listorna sammanställs av Autovista och deras kompletta förteckning över begbilar går att köpa för 475 kronor. 
På begbilssajten Autouncle eller på Blocket går det också att få en uppfattning om priset på en speciell bilmodell.
Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diksutera: Hur jämför du priser inför ett bilköp?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-11-24 10:36
Mattse

Att använda Blocket som prisindikator är inte helt dåligt då det säljs och köps överlägset flest bilar där. Men priserna som står är enbart utgångspris. Vad affären slutar på vet inga andra än köpare och säljare. Men det är knappast högre, om det inte rör sig om eftertraktade samlarobjekt.
En bra indikation kan därför vara att dra av 10-30% på angivna priser beroende på vilken "prutmån" som lagts på.

Ett annan bra indikator är att kolla på datumen på Blocket. En bil som går efter några timmar har bevisligen rätt pris. Bilar som ligger en vecka eller längre har fel pris för att locka till köp och avslut.

En sak är dock säker. En begagnad bil är ofta värd betydligt mindre än vad ägaren tror. Har du en 5-10 år begagnad bil finns det massor av liknande "välvårdade ögonstenar" på marknaden där ute som slåss om uppmärksamhet och köpare.

#2 • Uppdaterat: 2017-11-24 11:02
Pi

När bilhandlarna byter in så är det min erfarenhet att många av dessa kollar det lägsta priset på Blocket för aktuell modell/mil/utrustning och sen motiverar inbytespriset med att det inte går att sätta ett högre pris än detta...

#3 • Uppdaterat: 2017-11-24 13:06
40-talisten

Jag är för okunnig för att våga köpa en begagnad bil på Blocket.

#4 • Uppdaterat: 2017-11-24 14:00
Mattse

@40-tal: med tanke på att samtliga privatsäljare och 98% av alla bilhandlare lägger ut sina begagnade objekt på Blocket så har du inte många bilar att välja mellan den dag du ska köpa beggad bil. Återstår väl enbart via kontakter och vänner. Hoppas de ännu inte hunnit lägga ut sina bilar på Blocket bara. Då är även de bilarna "Blocket-smittade".

#5 • Uppdaterat: 2017-11-24 16:13
Pi

Fast även bilhandlarna har ju bilarna på Blocket så det är ju på intet sätt bara privatsäljare så 40-talisten får nog vänja sig med att begagnade bilar för det mesta finns på Blocket och/eller nån av dess konkurrenter.

#6 • Uppdaterat: 2017-11-24 16:13
40-talisten

@Mattse: Jag vet att bilhandlarnas objekt finns på Blocket, och min senaste bil fanns där också. Borde ha angivit, att jag är för okunnig för att våga köpa privatannonserade bilar på Blocket. Det går ju inte att reklamera eventuella upptäckta fel på bilen, till en figur som försvunnit efter försäljningen. Visst, man kan bli lurad av en bilfirma också, men då finns det åtminstone någon chans att få rättelse.

#7 • Uppdaterat: 2017-11-24 23:01
FullBrew

Finns ofta priser på biluppgifter men beroende på bilmodell/årtal, så inte alla.

Bara ett exempel.
https://biluppgifter.se/fordon/FRO241
https://biluppgifter.se/fordon/HZY027

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.