Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Var finns datumet?

Bilfrågan: Var finns datumet?

Bilfrågan

”Hur vet jag att däcken är okej att använda?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Jag vill gärna veta hur jag avläser tillverkningsdatum på däcket – så att jag vet att däcken är okej att använda?
Wandi

Svar:
Det är inte så svårt att kolla. Du får leta på däcksidan efter en fyrställig kod. Den finns oftast i närheten av den så kallade DOT-koden (Department of Transportation) som krävs för däck på amerikanska marknaden, men som finns på de allra flesta däck också i Europa. Av märkningens fyra siffror, exempelvis 1218, utgör de två första vilken vecka däcket är tillverkat och de två därefter vilket år, det vill säga vecka 12 år 2018. Det är en märkning som infördes i slutet av år 2000. Tidigare hade tillverkningskoden bara tre siffror och angav då vecka och år, men inte vilket årtionde. Ta också en titt på däckens skick avseende eventuella skador och slitagebild.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare 

Diskutera: Vad använder du för däck?
 

Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2019-06-10 08:32

Vilka däck jag använder? Sommardäck på sommaren och vinterdäck, dubbfria, på vintern. :)

#2
2019-06-10 08:37

Sommardäck på sommaren och rejäla dubbade däck på vintern: Det behövs där jag bor, fyrhjulsdrift till trots.

.

#3
2019-06-10 10:29

Köpte nyligen och satte på häromdagen Landsail LS588 i dimension 225/45-19 på Mazda 6an. Ska bli en ny erfarenhet. Märker ingen skillnad ännu i de hastigheter jag kör mot de originalmonterade Bridgestone Turanza. Hur ska man kunna märka skillnaden på däck i lagliga hastigheter som lekman mellan olika däckfabrikat, det har jag aldrig riktigt förstått hur man kan.....

Annars kör jag på Bridgestone Blizzak dubbfria på vintern.

#4
2019-06-10 10:55

Jag har svarta runda däck.

#6
2019-06-12 07:27

Jag går på samma linje som Mäkinen, lite avundsjuk att han tänkte på att skriva det först:)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.