Bild
Nästa artikel
Illustration: Johan Isaksson.
Illustration: Johan Isaksson.

Bilfrågan: Var får bromsljuset sitta?

Bilfrågan

”Får jag placera ett extra bromsljus i motorutrymmet så att det blir ett rött sken under bilen när man bromsar?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Finns det några bestämmelser angående placering av det tredje bromsljuset? Jag har en bil där motorn är placerad bak och jag funderar på om jag får placera ett extra bromsljus i motorutrymmet så att bromsljuset lyser så att det blir ett rött sken under bilen när man bromsar.
Almir
 
Svar:
I Transportstyrelsens författningssamling: TSFS 2013:63, §§ 124–126, finns en del bestämmelser hur en stopplykta får monteras på lite äldre bilar. Från och med 2005 ska belysning och reflexer vara typgodkända eller uppfylla kraven i ECE reglemente 48. Den som hittar på egna lösningar riskerar att få problem vid den årliga kontrollbesiktningen eller om bilen blir stoppad av polis. Säkrast är nog att kolla med bilprovningen innan du monterar bromsljuset.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Har du erfarenhet av montering av extrabelysning?
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2016-11-16 23:51

"stoppad av polis"
Vilken polis? Finns det ens sådan längre?
För övrigt lär nog inte bilprovningen slå ner heller. De hittar inte ens dåliga styrleder... Fast det är klart, det krävs kunskap för att kontrollera en styrled. Att se en röd lampa är nog lättare.

#2
2017-07-24 08:40

Jodå, bilprovningen kan hitta allt möjligt. Kanske inte det som är farligt, men annat lustigt.
Fick anmärkning på mitt släp att blinkers-glasen inte var tillräckligt gula!?!
Det var helt nya lyktor från Biltema!

#3
2017-07-24 09:20

Bilprovningen älskar att leta fel...

#4
2017-07-24 09:23

adzam, det är därför de finns!

#5
2017-07-24 09:27

Absolut.. dom ska göra det annars kan dom stänga

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.