Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Vad skiljer B och BE?

Bilfrågan: Vad skiljer B och BE?

Bilfrågan

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Är det någon skillnad i regelverket på utökat B- och en gammal hederlig BE-behörighet?
Pierre Tränhammar

Svar:
Ja. Körkortsbehörigheten utökad B, eller B96, är precis som det låter en körkortsbehörighet som tillåter lite mer – det vill säga högre tågvikt. Man får då köra en fordonskombination med en totalvikt på 4.250 kg, istället för 3.500 kg, vilket är begränsningen för B-körkort. Det ger lite större utrymme för att köra en släpvagn med högre totalvikt. Notera att dragbilens totalvikt förstås inte får överstiga 3.500 kg.
Med BE får man köra personbil eller lätt lastbil med en maximalt tillåten totalvikt på 3.500 kg plus den för dragbilen maximalt tillåtna släpvagnsvikten. Tågvikten kan alltså vara betydligt högre och beror i princip på dragbilens tekniska begränsning. 
Bra att tänka på: Om du gör körprovet för utökad B-behörighet i en automatväxlad bil, utfärdas ditt nya körkort med villkoret automat. Det innebär att du bara får köra bilar med automlåda, när fordonskombinationen kräver utökad B-behörighet.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#2
2019-03-26 09:30

Hela regelverket för utökad B-behörighet är korkat och orsakat av regler från 60-talet.
Den som kört husvagn med en vinglig gammal 740 i 20 år och tusentals mil, får plötsligt inte dra sin husvagn när han bytt till en nyare, stabilare, säkrare bil typ V90.
Om han inte gör ett körprov och erlägger en avgift, vill säga. Och då måste det utföras med en speciell och lastad släpvagn.
Och varför ska man tappa sin rättighet att köra manuell bara för att provet görs med en automatare?
Ännu en korkad skrivbordsprodukt, man undrar om den som utformat detta ens har körkort...

#3
2019-03-26 10:54

Tur att man har sitt BE, bara koppla på och åka ;)

#4
2019-03-27 12:29

ViB missade: med utökad behörighet gäller att man går efter släpets registreringsbevis när det gäller vikt. Har du BE spelar det ingen roll om du har ett släp som har en högre registrerad totalvikt än vad bilen får dra. Det som gäller med BE är Verklig vikt. Det betyder att exempelvis polisen måste väga släpet innan de kan bedöma om du drar för tungt i förhållande till bilen med BE-behörighet. Det betyder också att du inte behöver titta på samma sätt på regbeviset på bilen och släpet innan du drar iväg med något på kroken.
Mycket praktiskt för oss som har BE!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.