Bild
Nästa artikel
Frågeställaren ska bila i Italien i sommar och undrar vad man bör tänka på när man hyr bil utomlands.
Frågeställaren ska bila i Italien i sommar och undrar vad man bör tänka på när man hyr bil utomlands.

Bilfrågan: Vad ska jag tänka på innan jag hyr?

Bilfrågan

"Vi ska åka på semester till Italien i juni och kommer att hyra bil. Vad bör jag tänka på?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Vi ska åka på semester till Italien i juni och kommer under vistelsen att hyra bil. Hur ska man ställa sig till behovet av försäkringar när det gäller att hyra bil i Italien? Behövs självriskeliminering exempelvis? Är det något annat jag bör tänka på? Jag tänkte använda mig av Holiday Autos tjänst för att hitta ett bra pris.
Fredrik Aronsson

Svar:
Att hyra bil utomlands är lätt. Hitta ett bra pris går nog också bra. Men det finns många fallgropar – särskilt om något händer. Det är en alltför komplex fråga för att vi ska kunna besvara den här. Men det är en god idé att boka i god tid för att få lågt pris. Ta reda på vilken/vilka försäkringar som ingår exempelvis skadekostnadsreducering och bestäm dig för om du vill lägga till självriskeliminering. Det är bra att kolla villkor noga och kostnader hemma innan resan, i lugn och ro. Kolla bilens eventuella skador innan avfärd och kolla att uthyraren känner till och har noterat dem. Bli inte övertalad att köpa en självriskeliminering till när bilen ska hämtas ut om du redan har en sådan i villkoren från bokningen. Fråga vad tillval du får erbjudande om kostar innan du tackar ja. Kolla om uthyraren tar en disposition och hur stor den är. Har du något skydd via din hem/personförsäkring? En bra förberedelse är att söka på nätet och läsa om andras erfarenheter. 
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Har du några bra råd att ge när det gäller att hyra bil utomlands? 
 
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2018-05-16 14:06

Tänk på att kolla om det kostar extra för flera förare om ni tänker dela på körningen

#2
2018-05-16 16:37

Jag har nyttjat Holiday Autos tidigare. Nu har de ett erbjudande om självriskeliminering via ett separat bolag. Mycket snåriga villkor och många fallgropar. Kolla om inte ditt betalkort eller ditt försäkringsbolag i Sverige har ett bra erbjudande. Och som sagt kolla bilen noga när den hämtas ut och om inte skadorna på den är noterade så se till att de blir det. Även småskavanker kan kosta skjortan och vem vill stå och dividera när planet går om några timmar.

#3
2018-05-16 18:44

Ta självriskeliminering.

#4
2018-05-16 20:18

Har inte hyrt bil i Italien, dock ofta i Spanien och på kanarieöarna. Efter några bottennapp hos Goldcar och Niza som är till synes billiga men otroligt tjatiga om extraförsäkringar och div tillägg så hyr vi numera bara av de stora Avis eller ev Hertz. Då får man alltid justa nya bilar även om det kostar ett par spänn mera. Man kan hyra av dom genom Holiday Autos eller Autoeurope och får då oftast bättre pris. Självriskeliminering bör man ha då självriskerna oftast är klart över 1000 euro. Betalkortet brukar innehålla en sån försäkring. Hyresförmedlarnas självriskeliminering fungerar så att man själv betalar självrisken och sen kräver pengarna tillbaka av dom. T.ex. Avis säljer egna "riktiga" självriskelimineringar.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.