Nästa artikel
Bilfrågan: Vad menas med 
”vägbanan”?
Bilfrågan

Bilfrågan: Vad menas med 
”vägbanan”?

Publicerad 3 september 2012 (uppdaterad 3 september 2012)
"Transportstyrelsen skriver att man måste ha vinterdäck om snö eller is finns på vägbanan. Vad räknas dit?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Denna formulering kan man läsa på Transportstyrelsens hemsida beträffande reglerna om att man måste ha vinterdäck vid vinterväglag 1 dec till 31 mars: ”Det anses vara vinterväglag om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan.” Min fråga är vad som räknas till ”vägbanan”. Räknas till exempel även vägren och refuger dit?

Sture Johansson

SVAR:
Varken ”vägbana” eller ”vinterväglag” är definierat i lagstiftningen, men man brukar säga att vägbanan består av körbanan med sina körfält samt vägrenarna. Alltså de ytor där man kan tänkas köra de fordon som enligt lagen ska ha vinterdäck i vinterväglag under december till och med mars månad.

Gång- och cykelbanor eller mittremsa eller refuger ingår inte i begreppet vägbana. Vid bedömning om vinterväglag råder får man helt enkelt använda sunda förnuftet. Det viktigaste är nog inte var gränsen för ”vinterväglag” går rent juridiskt, utan att man ska slippa halkolyckor och inte ska bli stående och slira i en backe och ställa till ett elände för medtrafikanterna.

Bo Göingberg, 
Transportstyrelsen

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-09-03 10:36
KaptenOberkommando

Jag undrar om det här svaret är juridiskt bärkraftigt eller inte i händelse av tjafs med polisen - för sådant förekommer, har man ju hört. Det här svaret borde man nog printa ut och ha liggandes.

#2 • Uppdaterat: 2012-09-04 09:04
Eric H

Som hr Kapitän så korrekt antyder, det tyck varae den enskilde polismannens åsikt som gäller i frågan.
Har läst om ett antal fall i olika fora och det tycks vara så att polismannens "det avgör jag" som avger domen över vägen, halt eller inte...
Jodå, även jag har frågat vid ett tillfälle och svaret från polismannen? Förstås, "det avgör jag".
Här tycks vi ligga illa till rättsligt, inte minst därför att det på höstarna kan vara svinhalt kl 06 på morgonen och snustorrt kl 13...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.