Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Vad gäller vid två olika hastighetsskyltar?

Publicerad 30 november 2021
Illustration: Johan Isaksson
"Vad gäller om det finns två hastighetsskyltar på samma ställe som lämnar olika besked?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Vad gäller om det finns två hastighetsskyltar på samma ställe som lämnar olika besked? Vid ett vägarbete på E4 strax norr om Stockholm finns det på samma plats en vanlig plåtskylt som säger 70, samt en elektronisk skylt som oftast också visar just 70. Idag visade dock den elektroniska skylten 30! Självklart är det ju ingen som tvärnitar till 30 utan anledning på en av Sveriges mest trafikerade motorvägar, men vad gäller egentligen? Samma scenario kan ju uppstå när det finns skyltar både på höger och vänster sida om vägen, och någon "lustigkurre" vridit på en av dem så att de visar olika hastighet.
Marcus

Svar:
Vi ställde frågan till transportstyrelsen, där utredare Hans Östh, hänvisade till följande länk.
Där framgår att det på vissa vägsträckor finns så kallade variabla hastighetsgränser. Omställbara vägmärken kan därför ändra hastigheten när det är risk för halka eller köer.  Och om den elektroniska skylten visar en hastighet utan röd ring så är det den rekommenderade högsta hastigheten, som alltid är lägre än den annars högsta tillåtna hastigheten.
Visar den variabla skylten en hastighet med en röd ring runt siffrorna, så innebär det den föreskrivna högsta tillåtna hastigheten med samma innebörd som en vanligt skylt i plåt.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (13)

  • 2 december 2021 Ok, jag tog bort det senaste.
  • 2 december 2021 Pi skrev: Om samma skribent …
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.