Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Vad finns för krav för datumparkering?

Publicerad 2021-11-22 07:00

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Krävs det en viss bredd på gatan för att datumparkering ska kunna gälla?
Benke

Svar:
”Svaret torde vara nej. Det är inte kravställt hur bred en gata ska vara för att kunna regleras med ”datumparkering”. Det finns dock vissa praktiska och framkomlighetsmässiga förhållanden som man behöver ta hänsyn till. I grunden får fordon parkeras 24 timmar på vardagar utom vardag före sön- och helgdag inom tättbebyggt område. Fordon får dock inte stanna eller parkeras på en sådan plats eller på ett sådant sätt att fara uppstår eller trafiken onödigtvis hindras eller störs, se 3 kap. 47§ trafikförordningen (1998:1276). Det finns även andra regler som begränsar var stannande eller parkering får ske. Se 3 kap. 47-55 § samma förordning.
”Datumparkering” låter kanske som att man reglerar att parkering får ske, så är det inte. ”Datumparkering” anger förbud mot att parkera fordon på dagar med jämnt datum på den sida av vägen som har jämna adressnummer och på dagar med udda datum på den sida av vägen som har udda adressnummer. ”Datumparkering” kan vara ett sätt att reglera gator för att kunna utföra service, till exempel städa eller snöröja dem.”
Lars Hammar, Transportstyrelsen

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • Igår 11:59 Vad menas med "utom vardag…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.