Nästa artikel
Bilfrågan: Vad får jag köra?
Bilfrågan

Bilfrågan: Vad får jag köra?

Publicerad 21 juni 2016 (uppdaterad 6 november 2020)
Jag tog körkort före första juli 1996. Vad får jag köra? Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga;
I Vi Bilägare nr 6 finns ett reportage om olika körkortsregler där det står att man ska genomgå ett körprov för att få utökat B-körkort. Men sen står ett tillägg att om man har tagit körkort före 1 juli 1996 har man rätt att köra fordon med totalvikt över 3 500 kg. Gäller detta enbart hus- och lastbil, eller också bil med släp?

Jag har tagit körkort före 1996 och det har inte varit indraget. Äger en Volvo XC60. Kan jag då dra en husvagn med totalvikt 1 300 kg

KL

Svar:
Med B-körkort får man köra personbilar med totalvikt högst 3 500 kg och lätta lastbilar, totalvikt högst 3 500 kg. Om man tog B-körkort före den 1 juli 1996 fick man ett körkort som gällde för alla personbilar, oavsett vikt. Eftersom man ogärna tar ifrån någon en behörighet som denne förvärvat enligt äldre regler så får man behålla rätten att köra alla personbilar så länge man behåller körkortet. 

Skulle man däremot göra sig skyldig till någon trafikförseelse och få körkortet återkallat efter 1 juli 1996 kan man aldrig få tillbaka rätten att köra personbilar över 3 500 kg på B-körkort utan måste ta körkort med C1- eller C-behörighet om man vill fortsätta köra personbilar över 3 500 kg.

1996 hade det ingen större praktisk betydelse att B-kortet gällde för personbil oavsett vikt, det fanns mycket få personbilar med totalvikt över 3 500 kg i Sverige, men tio år senare, år 2006 hände något betydelsefullt – vi införde ett nytt fordonsslag, personbil klass II, husbil. Husbilar var tidigare registrerade som lätt eller tung lastbil, men nu när husbilarna blev personbil klass II öppnades möjligheten att köra större, tyngre husbilar utan att ta körkort för tung lastbil. 

Marknaden för större husbilar fick plötsligt en skjuts, många husbilskunder är ju i den åldern att man tagit B-körkort före 1996 och får köra personbil med högre totalvikt än 3 500 kg, ja det finns ingen gräns uppåt, B-kortet gäller till och med för ombyggda tunga bussar på 15–20 ton som registrerats som personbil klass II.

Observera att övergångsregeln om tyngre fordon på äldre B-körkort ENDAST gäller personbil, den påverkar inte rätten att dra tyngre släpvagn alls. Oavsett när man tog körkortet gäller samma körkortsregler för att koppla släpvagn till bilen:

B-körkort ger rätt att dra en släpvagn med totalvikt högst 750 kg, eller en släpvagn med totalvikt över 750 kg om bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiger 3 500 kg.

Utökad B-behörighet (B 96) ger rätt att dra en släpvagn med totalvikt över 750 kg om bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiger 4 250 kg.

Bo Göingberg, Transportstyrelsen

Svar 2:
På Transportstyrelsens hemsida – www.transportstyrelsen.se – finns ”släpvagnskalkylatorn” som ger klart besked om din bil får dra en specifik vagn.

Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Är reglerna för personbil klass II rimliga?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-06-21 08:05
EnannanRobban

Egentligen inte, då jag får köra en husbil som är byggd på en gammal fullturistbuss på 25 ton. Det borde införts någon form av övre viktgräns, alternativt att en husbil inte skulle kunna klassas som PB II över typ 7500 kg eller liknande. Utomlands ifrågasätts våra regler hårt, men de gäller även där, dock viktigt att man har med våra körkortsregler som visar detta på "alla" språk.
Det är i grund lika tokigt som att min mamma får köra motorcykel, fast hon aldrig har så gjort...

#2 • Uppdaterat: 2016-06-21 13:25
pinjong

Frågan är vad som händer med rätten att köra personbil II över 3500 kg om man skulle skaffa utökad behörighet för att få dra tyngre släp? Då byts ju körkortet ut och får ett nytt "startdatum" antar jag.

#3 • Uppdaterat: 2016-06-21 15:47
Focus

Finns det någon möjlighet att krångla till det ytterligare? Nej knappast för då var det redan gjort. Reglerna gällande bil kontra släp har varit röriga i många år och inte blir det bättre för varje ändring. Tur att man har högsta behörighet så man inte behöver fundera över vad man får och inte får.

#4 • Uppdaterat: 2016-06-21 16:09
lasse_jo

Jag får alltså köra en husbil som är typ 12 m lång på mitt b-körkort som jag tog innan 1966?

#5 • Uppdaterat: 2016-06-21 17:40
Luke

@pinjong:
Tar du ytterligare behörigheter så förändras inte dina "gamla" behörigheter.

#6 • Uppdaterat: 2016-06-22 09:47
Bortom

@EnannanRobban, du skriver "Utomlands ifrågasätts våra regler hårt, men de gäller även där..." Du har helt fel!! Trafikreglerna är i viss mån harmoniserade enligt Vienna Convention on Road Traffic https://en.wikipedia.org/wiki/Vienna_Convention_on_Road_Traffic dock gäller landets regler bara i det aktuella landet! Får du köra dubbdäck i Tyskland? Nej, därför att deras regler förbjuder det, trots att det är tillåtet här. Sak samma med personbil klass II, det gäller ENDAST i Sverige.

#7 • Uppdaterat: 2016-06-22 11:03
EnannanRobban

Sorry Bortom, du har fel, tro mig, jag har blykoll på detta!
http://www.husvagnsbranschen.se/default.asp?pageid=21909
Det gäller i allra högsta grad inom EU.
Det är en viss skillnad på körkortsbehörighet och fordonsbeskaffning typ dubbdäck som din länk hänvisar till.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.