Bild
Nästa artikel
Frågeställaren äger en Suzuki Swift från 2006 och har börjat höra ett missljud vid start.
Frågeställaren äger en Suzuki Swift från 2006 och har börjat höra ett missljud vid start.

Bilfrågan: Vad är det som låter?

Bilfrågan

”Det försvinner i lite högre fart men återkommer vid start eller låg fart. Vad kan det bero på?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en Suzuki Swift från 2006 som jag är nöjd med. Men nu har jag hört ett missljud just när jag startat motorn och börjar köra. Det gnisslar, låter som ett svagt tjutande och jag hörde det först när jag vevade ner sidorutan i värmen. Det försvinner i lite högre fart men återkommer vid start eller låg fart. Jag måste antagligen in på en verkstad. Kan något plötsligt gå sönder? Vad kan det bero på? Jag kör varsamt och inte så mycket med bilen.
Inga K


Svar:
Du behöver nog inte vara orolig för att det är ett allvarligt fel. Det låter helt enkelt som om drivremmen till motorns kylfläkt och generator slirar. Den kan vara dåligt spänd och sliten. Det är ingen dyr detalj. Men du bör låta någon åtgärda felet så att inte laddningen av batteriet äventyras eller att remmen helt enkelt går av på grund av att den slits hårdare när den slirar.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Kommentarer

#1
bgl
2018-08-31 09:06

Att en ägare är nöjd med sin bil men upptäcker ett litet missljud efter 12(!) år är en klar indikation på att Suzuki bygger driftsäkra bilar!

#2
skarj
2018-08-31 10:49

Står väl inget om att hon ägt den sedan 2006? Hon kan ju ha köpt den för 6 månader sedan och är nöjd. Det viktiga är väl att hon får hjälp att lokalisera missljudet, är det en rem som slirar så fixas det hos närmsta oberoende verkstad för en billig peng, eller hos någon bekant. Slirande remmar brukar höras högt och tydligt så jag tror mer att det är något annat, kolla upp det snabbt så behöver man inte ångra sig sedan om det havererar. Det är ju alltid ägaren som står med kostnaden efter att garantier/försäkringar är slut, oberoende om löften och svar.

#3
erikivan72
2018-08-31 15:57

Enkel detalj. Suzuki brukar gå rätt bra. Inte mycket som kan krångla på dem.
Hade en Grand Vitara från ny i 6 års tid utan att ens byta en glödlampa.

#4
HT19
2018-08-31 21:49

Det är en japansk bil byggd av superingenjörer. Det kan inte vara fel på den!

#5
Gunnar Lindberg
2018-09-01 13:28

Mitt råd: chansa inte. Låt någon på verkstan kolla.

#6
saabnisse
2018-09-02 20:21

Inte har väl Swift remdriven kylfläkt?
Men det är nog generatorremmen som slirar och den behöver säkert bytas.
Att spänna den när den är gammal är ingen bra ide'.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.