Nästa artikel
Bilfrågan: Vad är det för fel på mitt ljus?
Bilfrågan

Bilfrågan: Vad är det för fel på mitt ljus?

Publicerad 18 april 2018 (uppdaterad 6 november 2020)
"Är det av en sned lampa, en risig reflektor eller imma i strålkastaren?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en Fiat 500 som just varit på besiktning. Jag fick anmärkning på att vänster halvljus var felaktigt (diffust). Jag frågade om jag skulle vrida lampan upp eller ner eller åt sidan, men besiktningsmannen sa att ”Nja alltså ljusbilden är diffus, så om du fixar det själv ställ den mot en vägg och se till att ljusen lyser i samma höjd”. Men om jag gör det måste jag väl vrida lampan upp eller ner? Han nämnde också att mitt ljus inte lyser som en linje utan mer bara som ett sken. Är det av en sned lampa, en risig reflektor eller imma i strålkastaren?
Roy Gustafsson

Svar:
Om ljuset är feljusterat borde besiktningsmannen ha kunnat se och informera om det. Diffus ljusbild kan också bero på att glödlampan helt enkelt är felmonterad, det vill säga inte sitter korrekt i sin hållare. Lampan kan också vara defekt. Då är det lika bra att byta på både vänster och höger sida. Om du inte vet hur man justerar lyset, eller saknar rätt verktyg, föreslår vi att du låter en verkstad hjälpa dig. Om det var länge sedan du bytte glödlampor, så är det lika bra att du låter verkstaden göra det också. Jämför kostnaden först mellan ett par tre verkstäder. Det ska inte behöva bli så dyrt. Jobbet är enkelt och en mindre verkstad kan säkert klämma in det här ganska snabbt.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-04-18 08:52
Raphael

Går ju inte att besvara frågan om orsaken till den felaktiga ljusbilden och hur den avhjälps utan att se och kontrollera strålkastaren.

#2 • Uppdaterat: 2018-04-18 09:27
saabnisse

Om man får en sådan anmärkning och inte förstår hur man ska åtgärda den måste det väl vara logiskt att åka till en verkstad som har resurser att reparera.

#3 • Uppdaterat: 2018-04-18 09:31
Pi

Ja, frågeställaren egna funderingar talar ju för att han absolut borde åka till en verkstad och låta dom kolla och åtgärda.

#4 • Uppdaterat: 2018-04-18 09:38
Raphael

Det kan absolut vara så enkelt sak som att lampan hamnat fel i lykthuset, det händer om man tryckt in hållaren fel men det känner man ju med fingrarna att något är fel. Det är enkelt att byta glödlampa på en Fiat 500.
https://www.youtube.com/watch?v=d764DU9anRY

Men absolut värt det att åka till en verkstad så de får kolla och justera så det blir rätt. Ljusinställning brukar ju ingå i den vanliga servicen på bilen. De kollar ljus och åtgärdar om det behövs. Kanske läge för service?

#5 • Uppdaterat: 2018-04-18 09:50
Saabium

Dåligt/repigt "lyktglas" av plast? Men det borde väl besktningen sett i så fall?

#6 • Uppdaterat: 2018-04-18 21:35
jete

Man skall inte behöva justera belysningen alls förutsatt att lampan är rätt isatt, vilket det inte är i det här fallet. Man kan kan ju möta bilar där en lampa är halvljus och den andra är helljus. Man ser ju inte nuförtiden vad man gör när man byter utan får bara känna sig fram och begripa när lampan "klixar i " på rätt sätt.

#7 • Uppdaterat: 2018-04-18 09:29
milkylainen

Vanligt med kondens och fukt i lamphus som "förstör" projektorlinser och reflektorer med tiden.
En felaktigt monterad lampa leder också till en konstig ljusbild.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.