Nästa artikel
Bilfrågan: Underhållsladda batteriet?
Bilfrågan

Bilfrågan: Underhållsladda batteriet?

Publicerad 21 mars 2022 (uppdaterad 21 mars 2022)
"Ska batteriet vara fulladdat eller till en viss procent om elbilen ska stå länge?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Jag har tänkt köpa en begagnad elbil med måttlig räckvidd. Elbilen kommer att stå i varmgarage under vintern (4 månader) och då är frågan:
Ska batteriet vara fulladdat eller till en viss procent? Behöver batteriet underhållsladdas?
Lars Sundin

Svar:
Det här är nya frågor också för oss. Vi Bilägare har inte haft någon elbil stående så länge. Men så vitt jag förstår så gör inte en elbils batteri någon större energiförlust om det inte är sträng kyla. I ett varmgarage är det inget problem. Oftast rekommenderas att batteriet laddas till 50 procent om bilen ska stå länge. Problemet är snarare startbatteriet. Där beror det på hur mycket elförbrukare som larm och annan elektronik tar från batteriet. Det är förmodligen små mängder i sig.
Men fyra månader är en lång tid för bilen att stå helt oanvänd. Tveksamt om 12-voltsbatteriet klarar det, även om det är fullladdat. Kanske underhållsladdare, eventuellt med en timer är en lösning. Men utan tillsyn känns inte heller det 100-procentigt. När köpet är klart tycker jag du ska vända dig till din märkesrepresentant med dessa frågor.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.