Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: ”Tvåa” för trasig nivåreglering?

Bilfrågan: ”Tvåa” för trasig nivåreglering?

Bilfrågan

”Ljusen står nu rätt utan att blända någon. Gör det inget eftersom det inte stör någon?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag ska snart besikta min bil och har en fundering kring det. Det är så att bilens automatiska nivåreglering av halvljuset har gått sönder. Men ljusen står nu rätt utan att blända någon. Är detta något som kan rendera en ”tvåa” – eller gör det inget eftersom det inte stör någon?
Joakim

Svar:
Tyvärr lär det bli ombesiktning i så fall. I Transportstyrelsens Författningssamling 2017:54 står att gasurladdningslampor med automatisk nivåreglering ur funktion ska bedömas som 2.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?
 
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2018-06-12 09:15

Ja dom står rätt, utan att blända någon. Ända till svärföräldrarna sätter sig bak, och deras resväskor åker in i skuffen.

#2
2018-06-12 09:29

Vi som möter en nedlastad bil i mörkret där nivåregleringen inte fungerar blir ju inte så glada men frågan är om bilprovningen uppmärksammar detta ? Jag är tveksam såvida det inte finns som en felkod som man kan läsa av.

#3
2018-06-12 17:04

Eller så har man nivåreglering i fjädringen men det hjälper inte ett smack. Regler är regler tyvärr.

#4
2018-06-12 17:06

På en bil med fungerande nivåreglering till halvljuset så går lyset uppåt och sen neråt när bilen startas så bilprovningen kommer att upptäcka det och ge en tvåa och ombesiktning direkt.

Bättre att laga felet och sen åka och besikta bilen.

#5
2018-06-13 16:04

Var i frågan framgår att bilen är utrustad med xenonlampor?
Det finns ju bilar med automatisk nivåreglering utan xenonlampor.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.