Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Tillåtet med julgransbelysning?

Publicerad 2021-01-29 12:59 (uppdaterad 2021-01-29 13:32)
Illustration: Johan Isaksson.
"Jag möter ofta dessa fordon, mitt på dagen i stadstrafik. Är det verkligen lagligt?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Det finns ju, ganska strikta, regler för belysning framåt och även bakåt på bilar. Vad gäller för lastbilar och långtradare? Är de annorlunda? Har full förståelse för att ”tradare” som ofta kör på natten behöver sex ”flodljus” över hytten. Men, jag möter ofta dessa fordon, mitt på dagen i stadstrafik som mer liknar ”julgranar”. Är det verkligen lagligt?
Åke Kjellberg

Svar:
Det finns lika strikta regler för lastbilar, dragbilar och släpvagnar. Det som skiljer är placering och att positionsljus och sidoljus är tillåtna inom vissa regler. Men grundreglerna är annars de samma med dagbelysning, halvljus och så vidare. Så om du med ”julgran” menar att tradarna är överströdda med extra positionsljus fram- och bak så är det utanför reglerna. Men i ärlighetens namn tycker jag själv att det är bra och viktigt att de här stora fordonen tydligt syns och att man får en uppfattning om deras bredd, längd och höjd i mörker och dålig väderlek. Extra positionsljus kanske kan vara bra – så länge ingen blir bländad av ljusverket?
Erik Rönnblom, Vi Bilägare
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2021-01-29 14:02
mso 1000

Ett bra och klokt svar med mycket sunt förnuft.

#2 • 2021-01-30 00:10
John2008

Även på natten möter man många av dessa "julgranar". Hur de kan gå igenom besiktingen är väldigt underligt.

#3 • 2021-01-31 17:33
SnookerPro

Det finns exemplar som är "lite för mycket", men de är få.

I övrigt tycker jag att det är snyggt med "dekorativ belysning" på så stora fordon. Dessutom är det faktiskt en arbetsplats, så jag förstår om ägaren vill ha det mysigt omkring sig. Vi som gillar estetik sitter och myser när en långtradare kommer med ett smakfullt ljusarrangemang.

Och: Det här måste väl ändå vara en ickefråga?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.