Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Tändning av?

Bilfrågan: Tändning av?

Bilfrågan

”Måste tändningen på bilen vara avstängd när man kopplar släpets elkontakt till bilen?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Måste tändningen på bilen vara avstängd när man kopplar släpets elkontakt till bilen? Har hört att moderna bilars elektronik skulle vara känslig och ta skada.  
Michael D

Svar:
Om du inte lyckas få in kopplingen fel, vilket inte går om kontaktdonen är hela, så har det inte någon betydelse om motorn är igång eller inte. Om det är något fel på släpvagnens elsystem kan möjligen en säkring gå sönder på bilen. Men det lär den ju göra även om du startar motorn efter att du kopplat ihop bil och vagn. Själv stänger jag oftast av motorn för att slippa stå med ansiktet rakt i avgasröken. 
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2018-09-24 09:58

Tändning på är inte samma sak som motorn igång...
Sedan undrar jag hur man kan få för sig att bilen skulle kunna skadas? Den skickar ut 12 V till endast glödlampor (eller LED) på vagnen, det värsta som kan hända är att fel lampor eller inga lampor lyser på vagnen. Vagnen har ingen magisk el som skickas till bilen, samt som svaret säger, blev har säkringar. Jag vill påstå att den känsliga elektroniken endast är en myt, självklart förekommer elfel på bilar, men att som ryktet om att hjälpstarta en annan bil skulle vara förligt för elektroniken eller att koppla in en vagn, knappast (som att stoppa in en bordslampa i kontakten med lampan på). Sen finns det väl knappast någon anledning till att nödvändigtvis koppla in vagnen med tändningen på, eller??

#2
2018-09-24 11:30

Erik Rönnblom @ Tyvärr måste dieselbilsägare stå i avgasröken för de har inte hitta stoppknappen. Vid kortare stopp som vid besök på macken eller affären är därför motorn ofta igång, trots stöldrisken.

#3
2018-09-24 15:46

Vi hade tidigare en SAAB 900 i familjen. Kopplade man släp med lyset påslaget sköt den alltid en säkring. Släcktes lyset inför påkoppling av släp höll säkringen. När släpet var kopplat slogs lyset på och allting fungerade. Någon som kan förklara detta fenomen?

#4
2018-09-25 18:33

Jag har iaf aldrig någonsin brytt mig om tändningen eller strömmen till donet är på eller ej vid inkoppling och har aldrig upplevt några problem. Å det måste röra sig om tusentals ggr jag utfört den proceduren. Viktigt däremot att se till att det är rent och torrt i donen och inga skador.

#5
2018-09-25 21:40

snabb95
Ett alltför vanligt förekommande problem.
Det finns regler i Trafikförordningen som i princip förbjuder förare att lämna fordonet med nyckeln i tändningslåset, även när motorn är avstängd.
Det finns ett antal fall där personer bötfällts för detta. Vanligtvis på orter med en FUNGERANDE polis. Dessutom bryter dom mot "max en minuts tomgångskörning". En regel som sannolikt samtliga kommuner i Sverige har infört i kommunala stadgan.

#6
2018-10-19 17:22

Ja, varför ha motorn eller för all del tändningen på när man kopplar släpet. Avgasröret sitter ju oftast nära kontaken och så angenämt är det inte att andas in avgaserna.
För att fortsätta OT: Tomgångskörning tycker jag förkommer ofta på återvinningsstationer. Varför?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.