Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Täcker försäkringen krock med elbil?

Publicerad 16 november 2021

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Hur känsligt är batteriet på en eldriven bil vad beträffar krockskador? Hur ställer sig försäkringsbolagen till dessa höga kostnader vid skada? Jag hoppas ni gör en utredning om detta så vi läsare vet vad som gäller innan skadan är skedd.
Gunnar Andersson Umeå

Svar:
Jag tog kontakt med försäkringsbolaget Trygg-Hansa där motorexpert Mattias Pössl svarade så här:
”Elbilars huvudbatteri sitter väl skyddade. Så det vill till en förhållandevis kraftig kollision för att högspänningsbatteriet ska skadas. Det är faktiskt inte särskilt vanligt att batteriet skadas vid kollisioner. Men om det sker så leder det till, precis som med fossilt drivna bilar, en individuell skade- och reparationsbesiktning, där kostnader och reparationsförfarande bedöms för den enskilda skadan. Bedöms det under skadebesiktningen att skador uppkommit på högspänningsbatteriet till följd av kollisionen kan ersättning även lämnas för skadorna på batteriet. Försäkringskostnaden för elbilar utgår i stort efter samma kriterier som fossilt drivna. Lyxbilar och prestandafordon med hög effekt i förhållande till vikt är dyrare att försäkra.”

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 16 november 2021 Trevligt att man i svaret…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.